1 av 2
President Rupiah Banda hade flera avtal med sig hem efter sitt besök i Kina. Foto: Adrian Bradshaw/Scanpix.
2 av 2
Hu Jintao i Zambia 2007.

Kina satsar offensivt i Zambia

Kinas investeringar i Zambia ökade med 40 procent i fjol och Zambias president har just kommit tillbaka från ett tio dagars besök i Kina. Han har ett antal nya avtal med sig hem, bland annat om byggandet av en ny idrottsarena i huvudstaden Lusaka.

Men i Zambia ser inte folk i allmänhet att investeringarna kommer dem till del.

– Nej, arenan kommer att byggas av kineserna själva. Det ger inte oss zambier några jobb. Kanske ger det presidenten fördelar, säger taxichauffören Bernhard Chipasha.

President Rupiah Bandas tiodagars besök i Kina anses ytterligare ha stärkt affärsförbindelserna mellan de båda länderna och han återgäldar därmed den kinesiske presidenten Hu Jintaos två dagars statsbesök i Zambia 2007.

Kinas intresse i Zambia handlar om koppar. Zambia i sin tur får förmånliga lån, exportlättnader och ett antal nya byggen. I fjol uppgick Kinas investeringar i Zambia till motsvarande sju miljarder kronor.

Nu har nya avtal inom gruvnäringen, telekommunikationer och kultur- och teknikområdet skrivits under. Ändå förhåller sig en stor del av den zambiska befolkningen kallsinnig.

I ett land med stor arbetslöshet, fattigdom och låg utbildningsnivå är det svårt för det stora flertalet att se hur de ska kunna dra fördelar av de ökande affärsförbindelserna.

Det blir dessutom en kulturkrock när den kinesiska vågen sveper in med mycket pengar och hög effektivitet.

Bland de utländska investerarna har Kina en guldsits. Nu planeras flera så kallade speciella ekonomiska zoner runt om i landet där Kina lovar Zambia arbetstillfällen i nya företag i utbyte mot skattelättnader.

Men skeptikerna menar att det inte finns några garantier för att investeringarna verkligen kommer att stanna i Zambia när de skattefria åren är förbi.

Margareta Svensson, Lusaka, Zambia
margareta.svensson@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista