Bob Geldof

Rebeller köpte vapen för Live Aid-pengar

En stor del av de pengar som samlades in till svältande i Etiopien i mitten av 1980-talet gick i själva verket till vapen. Det hävdar brittiska BBC.

Hungerkatastrofen fick stor uppmärksamhet världen över sedan den irländske rockmusikern Bob Geldof tog initiativ till Live Aid-konserterna och till Band Aid-kampanjen.

Också en del av pengarna som samlades in där ska ha gått till gerillans vapeninköp.

Samtidigt som inbördeskrig pågick i Etiopien drabbades landet av en mycket svår hungerkatastrof i mitten av 1980-talet. Det beräknas att så många som en miljon människor svalt ihjäl. Miljarder kronor samlades in av hjälporganisationer.

Brittiska BBC hävdar nu i ett reportage att 700 miljoner kronor aldrig gick till mat till de svältande utan istället hamnade hos de gerillagrupper som kämpade för att störta den dåvarande etiopiska regeringen.

BBC har talat med en före detta gerillaledare som berättar hur han klädde ut sig en livsmedelhandlare för att lura till sig pengar från hjälparbetare på plats och att säckar som skulle innehålla spannmål till stora delar var fyllda med sand och att biståndspengarna istället gick till vapeninköp.

BBC stödjer sig på en rapport från den amerikanska underrättelsetjänsten CIA där det hävdas att biståndspengar gick till vapen.

Flera av de organisationer som pekas ut förnekar BBC:s uppgifter. Rockmusikern Bob Geldof som tog initiativ till Live Aid-konserterna och Band Aid-kampanjen säger i en BBC-intervju att BBC:s etiopiska uppgiftslämnare inte är trovärdiga och att det är omöjligt att pengar gick till vapen.

Bob Geldof och företrädare för andra hjälporganisationer har framfört klagomål till BBC:s styrelse och anmält programmet till den myndighet som granskar BBC.

Johan Prane, London
johan.prane@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".