Bara i Bagdad dödades minst 25 människor. Foto: Karim Kadim/Scanpix.
Irak

Valet genomfördes trots många våldsdåd

200 000 soldater och poliser övervakade parlamentsvalet bara i Bagdad, men trots det dödades minst 38 människor och 110 skadades i olika attacker på valdagen. Det var bomber, katjusjaraketer, granatattacker, raketbeskjutning och i ett fall en handgranat som kastades in i en vallokal.

Bagdad drabbades värst med 25 döda när ett hyreshuskomplex träffades av en katjusjaraket. Explosioner och granatattacker intill vallokaler förekom också i Falluja, Mosul, Kirkuk, Baquba och Samarra.

al-Qaida i Irak har sedan länge lovat att sabotera detta val, "att tvätta gatorna med blod". Ändå har man inte lyckats avskräcka väljarna som köade tålmodigt utanför vallokaler över hela landet och som i vissa fall kom ut ur valbåset med lila bläck på fingret och tårar i ögonen.

– Det här är den viktigaste dagen i mitt liv. Ett fritt val, utan amerikanska soldater, jag är stolt över vårt land och hoppas att detta ska skingra ångestmolnet över vår nation, säger 65-åriga Batool som visar upp sitt lila bläck på fingret som visar att hon röstat.

Den kanske viktigaste utvecklingen denna valdag var valdeltagandet i sunnimuslimska områden. De deltog i motståndsrörelsen mot den amerikanska ockupationen och samarbetade med al-Qaida för att genomföra terrordåd, de bojkottade förra valet och i staden Falluja var det bara 3 500 människor som röstade för fem år sedan.

Nu rapporteras långa köer i såväl Falluja som Tikrit, Saddam Husseins hemstad. Och i Falluja sa många väljare att de ville rösta emot al-Qaida.

En 70-årig man sa: Vi lyckades stå emot USA, nu kan vi inte låta en handfull terrorister bestämma vårt lands framtid.

– Vi sunnimuslimer måste återta vår plats i parlamentet, sa han.

Cecilia Uddén, Bagdad
cecilia.uddén@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista