Kornas betesmarker besprutas med farliga växtgifter. Foto: Malin Olofsson och Daniel Öhman/SR.

Handeln reagerar på Ekots granskning

Beskrivningen av brasilianskt nötkött som naturkött från djur som betar fritt på stora ytor, stämmer inte alltid överens med verkligheten. Nu reagerar svenska livsmedelskedjor på Ekots granskning.

Granskningen visar att många djur trängs ihop i foderfållor upp till ett halvår före slakt. Dessutom är gräset som djuren betar kraftigt besprutat.

Det har fått bland andra Axfood som äger hemköp och Willys att reagera. Ingemar Kroon är presschef där.

– Det var för oss en ny uppgift som vi måste erkänna att vi inte har tänkt på. Där har vi samma frågor som ni. Det här måste vi ta upp med Northtrade, det här måste vi få svar på. De får lov att ta reda på det här, säger Ingemar Kroon.

De som Ingemar Kroon på Axfood kräver svar av är företaget Northtrade som säljer brasilianskt kött i Sverige under märket Naturkött.

Ekots granskning visar nämligen att ett av världens farligaste bekämpningsmedel, som är förbjudet i Sverige, används på de betesmarker där djuren betar för att hålla marken fri från buskar och gräs.

Medlet är så starkt att till och med gödslet som biffdjuren producerar blir oanvändbart eftersom det har så höga halter av giftet i sig.

Ingen av de svenska importörerna har hittills ställt krav på att bekämpningsmedlen inte ska användas.

Även för Hanna Stjernstedt som är kvalitetschef på Ica var uppgiften om de farliga bekämpningsmedlen ny och hon har redan varit i kontakt med Northtrade om det.

– I och med att man tog upp det här i programmet kommer också Northtrade att titta på det här under 2010.

Kommer ni som kunder till Northtrade att ställa några krav på dem när det gäller det här?

– Vi har ett väldigt gott samarbete med Northtrade så vi har en ständig dialog. När de är så långt framme behöver inte vi ställa några krav.

Däremot berörs varken Axfood eller Ica av uppgifterna om att biffdjuren i vissa fall hålls i trånga foderfållor. De säljer nämligen nästan bara brasilianskt kött från Northtrade och de ställer krav på att deras djur inte placeras i foderfållor.

Ekot har sökt representanter från Coop utan framgång.

Katarina Helmerson
katarina.helmerson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista