Många gladdes åt det historiska valet. Foto: Yahya Ahmed/Scanpix.

Våldet hindrade inte att många ville rösta

Trots 200 000 soldater och poliser i bara Bagdad, dödades minst 38 människor och 110 skadades i olika attacker på valdagen. Men valet kantades samtidigt av hopp och glädje.

Bomber, katjusjaraketer, granatattacker, raketbeskjutning och i ett fall en handgranat som kastades in i en vallokal.

Bagdad drabbades värst med 25 döda när ett hyreshuskomplex träffades av en katjusjaraket och omkring 70 granatattacker. Men explosioner och granatattacker intill vallokaler förekom också i Falluja, Mosul, Kirkuk, Baquba och Samarra.

Trots det köade irakierna till vallokalerna.

38 människor betalade med sina liv för det som många av dem som överlevde kallar en historisk dag. Ett demokratiskt val som genomförts utan amerikanska trupper.

Al-Qaida i Irak hade lovat att sabotera detta val, att tvätta gatorna med blod. Det finns ännu inga siffror på valdeltagande, och valresultatet kommer först den 18 mars, men långa köer rapporteras från vallokaler över hela landet där människor trotsade hoten för att lägga sin röst och doppa fingret i lila bläck.

– Det här är den viktigaste dagen i mitt liv, säger 65-åriga Batool på väg ut ur vallokalen. Jag hoppas att detta val ska skringra ångestmolnet över vår nation.

– En stor dag, säger Hamza Radhi, jag är så lycklig över att vi får rösta i frihet - horriya!

Salim Jezairi som nyss flyttat tillbaka till Bagdad från Helsingborg kommer ut ur vallokalen med tårarna strömmande nedför kinderna:

– Jag har röstat! Jag är jätteglad. Jag hoppas att allt kommer att bli bättre.

Är du optimistisk?

– Ja jag är optimtist! Alla är optimister. Terroristerna ska bort!

Den kanske viktigaste utvecklingen denna historiska dag var valdeltagandet i sunnimuslimska områden. Sunnimuslimerna bojkottade förra valet. De har diskriminerats och vissa har uteslutits ur valprocessen.

De har anklagats för att längta tillbaka till Saddam Hussein och Baathpartiet även efter att viktiga sunniklaner började bekämpa al-Qaida. Men i dag har de deltagit. Långa köer rapporterades från städer som Falluja och till och med Tikrit, Saddam Husseins hemstad.

Det är en förändring som är avgörande för Iraks försoningsprocess. I Falluja sa en man att han röstade mot al-Qaida.

– Vi lyckades stå emot USA, nu kan vi inte låta en handfull terrorister bestämma vårt lands framtid, sa han.

Cecilia Uddén, Bagdad
cecilia.udden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista