En utbränd lastbil i Jos efter våldsamheter i januari. Arkivfoto: Sunday Alamba/Scanpix.

Fler än hundra döda efter strider i Nigeria

I Nigeria har strider återigen brutit ut mellan religiösa grupper och mer än 100 människor har hittills hittats döda i en by i närheten av staden Jos, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Senast i januari förekom dödliga i strider i Jos mellan muslimer och kristna.

Nigerias vicepresident Goodluck Jonathan har beordrat landets säkerhetsstyrkor att att gripa dem som ligger bakom striderna som den här gången har brutit ut i byn Dogo Nahawa nära staden Jos i centrala Nigeria.

Ögonvittnen i byn berättar för Reuters hur de väcktes av skottsalvor i luften i morse men de som sprang ut blev dödade av attackerande gäng beväpnade med machetes.

Möjligen är det inträffade en hämnd för attacken i staden Jos i januari då enligt officiella siffror 326 människor dödades i strider mellan muslimer och kristna.

Dödligt våld mellan religiösa grupper i området har förekommit flera gånger tidigare genom åren.

Spänningarna triggas av oenighet om markfrågan men också av arbetslöshet och av kristna och muslimska fundamentalister som uppmanar folk till hämndaktioner.

Men den här gången tycks många av de dödade vara barn och kvinnor.

Det uppblossade våldet i och kring Jos är ännu en svår prövning i det politiskt sköra läget i Nigeria. Visserligen har vicepresidenten visat större handlingskraft än vad president Yar'Adua tidigare har gjort men mycket återstår ännu att göra åt grundorsaken till våldet.

Margareta Svensson, Lusaka, Zambia
margareta.svensson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".