Dröjer innan man "tar i hand".
Avtalsrörelsen

Dubbelt nej till medlarbud

Den sista mars går avtalen ut för cirka två miljoner anställda i Sverige. Ungefär 500 000 av dem arbetar inom industrin, och på söndagskvällen sa både arbetsgivare och fack nej till ett bud från medlarna som ska förhandla fram ett nytt industriavtal.

Budet innehöll löneökningar på 2,4 procent på 18 månader, men det räckte alltså inte till ett nytt avtal.

– Den nivån man satt är för hög tycker vi, vi kan acceptera en total nivå under de första 18 månaderna på två procent, säger Teknikföretagens förhandlingschef Anders Weihe.

Industrins ambition är att få fram löneavtal före alla andra, men den första april står cirka två miljoner arbetstagare utan avtal, alltså många fler än industrins anställda, och det ökar trycket i förhandlingarna om ett industriavtal.

Parterna är nu i det läget att de förhandlar med hjälp av opartiska ordförande. Det är alltså ännu ingen medling i den meningen att de ska avvärja en akut hotande konflikt, utan industriavtalet säger att om parterna inte kan komma överens en månad innan avtalet löper ut, så tar opartiska ordförande över och driver förhandlingarna. Och där är de nu.

Inte heller facket är nöjda med förslaget som kom i helgen. De har begärt 2,6 procent på ett år, och tycker också frågan om bemanningsföretag borde ingå i avtalet. 

– Jag går ifrån jobbet ena dagen på grund av arbetsbrist, och nästa dag är det någon där och gör det jobbet som man tagit in från bemanningsföretag, det är en väldig kränkning av människors företrädesrätt, säger IF Metalls ordförande Stefan Löfven.

– Vi har inget emot bemanningsföretag i allmänhet, men just i de här situationerna menar vi att vi måste reglera, fortsätter Stefan Löfven.

Men arbetsgivarna vill inte ens diskutera de nu föreslagna lönenivåerna om facket får gehör för sina krav om bemanningsföretag.

– Det som jag nu säger, att man kan tänka sig en lönerevision mot slutet av 2010 och att man kan tänka sig en nivå på två procent på en 18-månadersperiod, det är ju under förutsättning att kravet på fackligt veto mot inhyrning försvinner, säger Anders Weihe på Teknikföretagen.

Annika Digréus
annika.digreus@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista