Chiles president Michelle Bachelet tittar på föremål som polisen återtagit efter plundringarna. Foto: Natacha Pisarenko/Scanpix.

Solidaritet ordet för dagen i Chile

De omfattande plundringar som följde i spåren av jordbävningen förra helgen gav en bild som chilenarna nu verkar vilja tvätta bort. En våg av solidaritet har svept över landet och en dygnslång tv-kampanj samlade in dubbelt så mycket som man hoppats.

Över 400 miljoner kronor - det blev alltså resultatet av den dygnslånga insamlingskampanjen som sändes i alla de chilenska tv-kanalerna. 

Enskilda och företag skänkte som aldrig förr. Det var som om de bokstavligen försökte skrubba bort det fula och obehagliga ansikte av Chile som vågen av plundringar visat upp.

Men det var inte bara tv-kampanjen.

På väg upp till Santiago mötte jag hela tiden små karavaner av privatbilar med den chilenska flaggan på taket, lastade med förnödenheter - vatten, mat, blöjor, tält, filtar - sådant som man samlat in bland grannar och nu åkte ut till de mest drabbade områdena för att dela ut.

Och behovet är stort. På många håll stod familjer och höll upp handskrivna skyltar med vädjan om hjälp. 

Men tv-kampanjen hade också politiska effekter.

När maestron bland Chiles tv-personligheter - don Francisco - uppmanade alla att ge varandra en broderlig kram så fullkomligt kastade sig president Michelle Bachelet och den nyvalde presidenten Sebastian Piñera - som tillträder på torsdag - i varandras armar. 

Intet öga var torrt, och sällan har den chilenska nationalsången klingat så kraftfullt.

Lars Palmgren, Santiago
lars.palmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista