1 av 2
Regissören Kathryn Bigelow
2 av 2
Ljudteknikern Paul Ottosson vann två Oscars för sitt arbete med filmen The Hurt Locker. Foto: Matt Sayles/Scanpix.

Svensk guldkant i Oscarsgalan

Uppdaterad: 12:20
Filmen The Hurt Locker utsågs till bästa film på årets Oscarsgala, och den svenske ljudteknikern Paul Ottosson vann två statyetter för sitt arbete med just den filmen.

Det blev den amerikanska krigsfilmen the Hurt Locker som fick den skimrande statyetten för bästa film på årets Oscarsgala i Los Angeles. Filmen handlar om en amerikansk bombdesarmeringspatrull på uppdrag i Irak och om vilka spår krigserfarenheten lämnar hos soldaterna.

Nattens Oscarsgala blev också historisk eftersom The Hurt Lockers regissör, Kathryn Bigelow fick priset för bästa regi. Och det var första gången någonsin i den 82-åriga oscarshistorien som en kvinna vann i den prestigefyllda kategorin.

En mycket rörd Bigelow dedikerade utmärkelserna till de amerikanska trupperna i Irak och Afghanistan. The Hurt Locker var också galans stora vinnare totalt sett, filmen vann sex oscars mot sciencefictiondramat Avatars tre.

Oscars för bästa huvudroller gick dels till Sandra Bullock i rollen som mamman som tar sig an en hemlös tonårspojke i filmrollen The Blind Side och dels till Jeff Bridges för sin skildring av sliten countrymusiker i filmen Crazy Heart.

Den svenske ljudteknikern Paul Ottosson blev en av de mest segerrika under den stjärnspäckade och enormt långa kvällen i Los Angeles. Ottosson fick två oscarsstatyetter för sin insats som ljudansvarig i just The Hurt Locker, en för bästa ljudredigering och en till för bästa ljudmixning.

En stor ära, tyckte Ottosson som flyttade till USA för 23 år sedan och numera bor och arbetar i Los Angeles.

Däremot blev det ingen Oscar för de nominerade svenska kortfilmsregissörerna Patrik Eklund och Mathias Fjellström, för sin film som heter "I stället för abrakadabra". Priset gick istället till den danska kortfilmen the New Tenants.

Daniel Alling, New York
daniel.alling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".