Västvärlden positiv till irakiska valet

Parlamentsvalet i Irak i går har hyllats i västvärlden som ett lyckat exempel på en kämpande demokrati. Men besked om valresultatet dröjer.

USA:s president Barack Obama, liksom Frankrikes och Storbritanniens utrikesministrar, uttryckte sin beundran för de irakier som trotsade våldet och gick till valurnan. 38 människor dödades i olika attentat och 110 skadades. Valresultatet väntas inte förrän om tio dagar och det kan komma att ta månader att bilda regering.

En demokrati som förlösts med kejsarsnitt, sa en irakier i går. Men väljarnas beslutsamhet att gå och rösta kommer inte omedelbart att leda till politisk stabilitet. Demokratin tvingas fortfarande söka skydd i en labyrint av höga betongmurar och vägspärrar. Och flera kommentatorer påpekar att irakierna gått genom eld för att rättfärdiga ett kejsarsnitt som USA inte ens hade de rätta knivarna till.

Men en stor framgång var valdeltagandet i sunnimuslimska provinser - enligt Iraks valkommission högre än i andra delar av landet - över 60 procent i den ökända Anbarprovinsen och Nineveh. Sunnimuslimerna bojkottade förra valet. Och efter att flera ledande sunnimuslimer uteslutits ur denna valprocess, anklagade för band till det gamla Baathpartiet, fanns en stor oro att sunnimuslimerna inte heller denna gång skulle känna att de hade en plats i det nya Irak, där flera ministerier är starkt shia-sekteristiska och där misstänksamhet och diskriminering mot sunnimuslimer har hindrat en livsviktig försoningsprocess.

Efter att valresultatet verifierats av Iraks högsta domstol, väntas det ta veckor sannolikt månader att bilda regering. En period av vakuum som många irakier fruktar.

Efter förra valet tog det fem månader innan kompromisskandidaten Nuri al-Malikis regering fanns på plats. Och under den tiden växte al-Qaida och den shiamuslimska Mahdiarmén - vilket banade väg för några av de blodigaste åren i Iraks moderna historia - 2006 och 2007.

Om Nuri al-Maliki nu återigen får i uppdrag att bilda regering, måste han söka stöd hos några av de andra stora politiska blocken. Och där har han fiender.

Inom det shiamuslimska religiösa blocket finns till exempel sadristerna som Nuri al-Malikis trupper krossade i Basra för två år sedan. Och inom Iyad Allawis sekulära block finns ett starkt missnöje mot att al-Maliki gav sitt stöd åt att ledande sunnipolitiker uteslöts ur valprocessen på grund av påstådda band till Baathpartiet.

Cecilia Uddén, Bagdad
cecilia.udden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista