En marknad i Jos förstördes i striderna i januari. Foto: Sunday Alamba/Scanpix

500 döda i massaker i Nigeria

Uppdaterad: 09:04
I Nigeria har dödssiffran efter gårdagens massaker stigit. Så många som 500 människor befaras ha dödats i bråken kring staden Jos, många av de dödade är barn.

Det är en tjänsteman i delstaten där Jos ligger som uppger för nyhetsbyrån AFP att så många som 500 människor kan ha huggits och slagits ihjäl i attacken i går morse.

I vad som verkar ha varit en välplanerad och samordnad aktion gick män från en folkgrupp till attack mot en rad byar som tillhör en rivaliserande folkgrupp. Enligt ögonvittnen sköt männen i luften för att locka ut byborna ur sina hus. När de sedan kom ut dödade attentatsmännen alla de kom åt.

En lokal tjänsteman säger att de flesta som dödats är kvinnor och barn, de yngsta inte ens året fyllda. En hjälparbetare som har besökt två av byarna säger till brittiska BBC att de döda han såg var de som var för små eller för svaga för att springa för sina liv - barn och gamlingar.

Det är inte första gången det förekommer oroligheter i trakterna kring Jos i centrala Nigeria. Både kristna och muslimer och olika folkgrupper som slåss om mark och inflytande har drabbat samman de senaste åren. Följden har blivit flera tusen döda.

Det som utlöste attacken den här gången kan vara mordet på fyra boskapsskötare som anfölls av unga bondepojkar för ett par veckor sedan, eller en fortsättning på oroligheterna i januari då minst 300 människor dödades i bråk mellan kristna och muslimer.

Nigerias vicepresident har nu satt militären i högsta beredskap i både Jos och flera delstater runtomkring. Efter massakern i går har myndigheterna gripit 95 personer.

Många av husen i byarna som anfölls är nedbrända och Röda Korset väntar sig nu fler flyktingar att ta hand om. Efter dödandet i januari flydde 15 000 människor sina hem och de bor fortfarande kvar i skolor, kyrkor och moskéer utan att våga återvända till sina hem.

Maria Sjöqvist
maria.sjoqvist@.sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista