Demonstration på internationella kvinnodagen i Stockholm 1974. Foto: Ragnhild Haarstad/Scanpix.

Så firas internationella kvinnodagen

Den internationella kvinnodagen uppmärksammas på många håll runt om i landet i dag.

STOCKHOLM

På ABF-huset blir det under dagen föreläsningar och paneldiskussioner med kvinnotema, bland annat om kvinnors hälsa och hiv och kvinnor som spränger gränser och utmanar manssamhället.

”Det räcker nu” är parollen för Stockholms 8 mars-kommitté som bjuder in till demonstration klockan 16 vid Södermalmstorg.

Sveriges Kommuner och Landsting arrangerar konferens där jämställdhetsminister Nyamko Sabuni talar, samtliga före detta jämställdhetsombudsmän finns på plats på Hotel Rival, Mariatorget.

Föreningen Glöm aldrig Pela och Fadime samt Kvinnor för fred demonstrerar mot trafficking, hedersmord, våldtäkt, steningsdöd, självbränning, könsstympning, misshandel, tvångsäktenskap och psykisk nedbrytning från klockan 13 på Sergels torg,

Tidningen Veckans Affärer arrangerar seminarium om jämställdhet, där bland andra Saab:s vd Åke Svensson, Dobermans vd Lisa Lindström och statsminister Fredrik Reinfeldt deltar. Klockan 15 är det prisutdelning för näringslivets 125 mäktigaste kvinnor i Grünewaldssalen på Konserthuset.

I Kungsträdgården blir det barnvagnsmarsch som enligt arrangören RFSU kommer att slå rekord. Syftet är att sätta fokus på alla de kvinnor världen över som dör till följd av bristfällig mödravård och osäkra aborter.

Musik av, med och om kvinnor blir det med symfoniorkestern Pro Musica i Tyska kyrkan klockan 16.

Tar natten tillbaka gör du med Stockholms anarkafeminister som samlas på Södermalmstorg i kväll för en kvinnoseparatistisk demonstration.

LINKÖPING

Tjejjouren Beata kommer att uppmärksamma kvinnodagen genom att ha sin chatt öppen i tolv timmar för de unga tjejer som vill höra av sig och prata.

GÖTEBORG

I dag anordnas världens största armbrytartävling för kvinnor - World Challenge på Världskulturmuseet i Göteborg. Förutom tävlingen blir det seminarier, föreläsningar och utställare med fokus på temat ”kraft, styrka och rättvisa”.

100 år av kvinnokamp är temat på Blå Stället. Kvällen bjuder bland annat på tal av politikerna America Vera-Zavala, Jamileh Ismael och Ashraf Nasseri, dans och en utblick på situationen för kvinnor i Palestina och Latinamerika.

MALMÖ

Feministiskt initiativ firar kvinnodagen stort tillsammans med flera andra organisationer i Malmö under huvudparollen "Kvinnors rättigheter har inga gränser". Dagen inleds med brunch på Panora för att fortsätta med en demonstration klockan 14.

På Panora fortsätter firandet med tre starka kvinnoporträtt. Tillsammans med Africa Flash arrangeras för tredje året en filmserie med afrikansk film, dokumentärer och drama.

PITEÅ

Birgitta Ahlqvist kommer att föreläsa om trafficking på ABF i Piteå. Det blir också underhållning i form av sång och musik.

UMEÅ

På bokcafé Pilgatan berättar Ellen och Jenka från the Bombettes om hur de tagit en plats i musikvärlden. Nanny-Maja föreläser utifrån sin bok Vem fan bryr sig - En bok om mig och dig och världen.

ÖRNSKÖLDSVIK

På Thuleteatern framförs ”Härskna kvinns – jämställdhetsresan 2”, en föreställning som med hjälp av sketcher, sång och personliga bekännelser berättar om härskartekniker och bristen på jämställdhet i vardagen.

BORLÄNGE

På Peace and Love-caféet i Borlänge firas kvinnodagen med "After Work" - soppa, diskussion och sång av Suzana Barmani.

VISBY

På Almedalsbiblioteket i Visby framförs monologen Bitterfittan Airlines – om jämställdhet, föräldraskap och kärlek.

Det blir också fackeltåg till Almedalen där Ulla Pettersson (S) och Martina Pierrou Bäckman (SSU) håller tal och därefter visas filmen "Kvinnor utan män".

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista