Det är skilda världar bland fotbollslagen i krisens spår, för Örebro har det gått bra ekonomiskt. Foto: Louise Andrén Meiton/SR.

Flera allsvenska lag minskar på spelare

Flera allsvenska fotbollslag har genomfört tuffa nedskärningar till den kommande säsongen, eftersom ekonomin försämrats. Sex klubbar har exempelvis minskat antalet spelare av ekonomiska skäl.

– Vi skiljer oss inte från de flesta företag, utan 80 procent av våra kostnader är personalkostnader och det är där som nedskärningarna har gjorts. Totalt är det kanske 15-16 tjänster som försvunnit, säger Alf Johansson, vd för fotbollsklubben Djurgården.  

Djurgården gick med nästan 13 miljoner i förlust 2008, bokslutet för 2009 är ännu inte offentliggjort.

Alf Johansson säger att man gjort mycket för att få en ekonomi i balans till i år, det handlar bland annat om att man har minskat personalen på kansliet med 12 tjänster, och spelartruppen består nu bara 19 spelare, klart minst i Allsvenskan.

Men Djurgården är inte ensamt om att ha dragit ned, sex av klubbarna har minskat sina spelartrupper av kostnadsskäl.

Trelleborg fick nyligen över sex miljoner kronor i stöd från finansmannen Rune Andersson. Ett stöd som räddade klubbens elitlicens.

Samtidigt finns det klubbar som går bra ekonomiskt, det handlar exempelvis om Malmö, Kalmar, Göteborg, Häcken, Elfsborg och även Örebro. Örebros vd Jan Karlsson menar att klubbar som har ordning på ekonomin har möjlighet att utnyttja läget.

– De lag som kan bygga upp kassor för att trygga ekonomin framåt, och kanske har möjlighet att göra investeringar i till exempel spelare eller vidare kompetens när det gäller talangutveckling, som andra lag som har mindre bra ekonomier just nu kan göra, säger Jan Karlsson.

Oavsett hur klubbarna går ekonomiskt, säger många att det nu är ännu större fokus än före lågkonjunkturen på att ta fram egna talanger istället för att köpa spelare dyrt.

Göteborgsklubben Gais hoppas vända fjolårets förlust på fem miljoner kronor till en liten vinst på 200 000 kronor i år.

Gais har lärt sig av det tuffa fjolåret, säger klubbchefen Sebastian Arby.

– För det första tror jag att det finns en insikt till en viss form av självsanering, en kostnadsmedvetenhet, vi har till exempel haft en löneökning på spelartruppen på 40 procent senaste två åren, jag tror man kommer titta mer på egna ungdomar, säger Sebastian Arby.

Louise Andrén Meiton
louise.andren.meiton@sr.se

Pär Ivarsson
par.ivarsson@sr.se

Victoria Gaunitz, research
victoria.gaunitz@sr.se

Jan Andersson, Göteborg
jan.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".