Den största orsaken är inte medvetet fusk, enligt Försäkringskassan. Foto: Henrik Montgomery/Scanpix.
försäkringskassan:

Över 16 miljarder betalades ut felaktigt

Försäkringskassan betalade ut över 16 miljarder för mycket förra året, visar en analys av mörkertalet för felaktiga utbetalningar. Till största delen handlar det om oavsiktliga fel som begåtts både av privatpersoner och vid Försäkringskassan.

– Det kan vara att man dels tror att man har rätt till en förmån fast man inte har det, och det kan bero på att man själv inte har satt sig in tillräckligt. Det kan bero på att bero på att vi som myndighet inte har varit tillräckligt klara i det, säger Joakim Jarnryd som är verksamhetsansvarig för kontrollfrågor på Försäkringskassan.

Det låter som oerhörda summor ändå, 16,4 miljarder kronor, hur kan det egentligen bli så?

– Internationellt så är det här en förhållandevis låg siffra och att det blir så det är dels därför att vi inte kan komma åt det här på grund av att vi inte har alla verktyg som vi behöver. Sedan ligger det i sakens natur att mörkertal är alltid svåra att komma åt. 

Analysen rör de 15 största förmånerna och säger alltså att 16,4 miljarder av drygt 449 sammanlagt betalats ut felaktigt, till största del på grund av oavsiktliga misstag, lika ofta av privatpersoner som av Försäkringskassan. Flest fel ska ha begåtts i samband med utbetalningar av sjukpenning, där ungefär var sjätte krona misstänks nått sjukskrivna felaktigt.

Siffran har man nått genom att samla ihop bedömningar från flera experter för berörda förmåner, som handläggare, jurister och enhetschefer. I år har dessa bedömningar varit mer samstämmiga än tidigare år, därför sätter man också större tilltro till bedömningen den här gången.

– Om det kan ligga till grund för politiska beslut det får naturligtvis regeringen och riskdag själva avgöra. Vad vi använder den till är som ett ingångsvärde när vi gör våra riskanalyser och utifrån dem så gör vi ju ett antal åtgärder för att minimera de felaktiga utbetalningarna.

Men den största orsaken är alltså inte det som skulle kunna benämnas som medvetet fusk. 1,3 procent av de totala utbetalningarna tros vara avsiktliga fel av allmänheten, medan 2,4 procent ska vara oavsiktliga fel, jämt fördelat mellan Försäkringskassan och privatpersoner.

Något för Försäkringskassan att arbeta vidare med att förebygga, säger Joakim Jarnryd.

– Det kan vara saker och ting där vi går in och försöker att med olika åtgärder inom olika förmåner förbättra vår information, förenklar blanketter, tydligare riktad information till olika målgrupper och så vidare.

Marcus Eriksson
Marcus.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".