Taket till en affär i Vänersborg radade in i januari i år. Arkivfoto: Björn Larsson Rosvall/Scanpix.

Hårdare krav ska förhindra takras

Omkring 110 tak har rasat runt om i Sverige under vintern, visar en kartläggning som presenterades idag. Inom några dagar presenterar regeringen förändringar i plan- och bygglagen.

– Det är helt enkelt inte acceptabelt att viktiga byggnader som i många fall allmänheten förutsetts kunna gå in trygg i, ändå har haft tak som har rasat, säger miljöminister Andreas Carlgren (C).

Det är Boverket och Sveriges tekniska forskningsinstitut som har sammanställt vinterns takras. Studien visar att inga betongtak har gett vika, utan samtliga tak som rasat in är gjorda av trä och stål.

Bland de byggnader som har drabbats finns tre skolor. Var fjärde byggnad finns på landet, en tredjedel är industrilokaler. 20 procent är idrottshallar och 5 procent affärslokaler.

I februari krävde takrasen två dödsoffer, en äldre man utanför Borås dog i en maskinhall och en äldre man i Avesta påträffades död i ett vedskjul.

Enligt byggexperten Carl Johan Johansson är det inte snön som är boven i dramat. En tidigare studie visade att tre av fyra ras beror på fel i konstruktionen, och det är likadant nu, säger han.

– Det är inte snön som är den egentliga orsaken till att det rasar. Utan det är så att snön avslöjar brister, det kan vara briser av olika slag, det handlar om slarv och det handlar om okunskap och det kan också handla om dåligt underhåll, en korrosion i en ståldetalj, röta i en trädetalj eller något annat material- och komponentfel, säger Carl Johan Johansson.

Inom några dagar presenterar regeringen förändringar i plan- och bygglagen.

– Det blir tydligare kontroll på att byggherren gör rätt och det blir också tydligare kontroll av att byggherren och de som kontrollerar har rätt kunskap, säger Andreas Carlgren.

– Vi ger från regeringens sida inom kort ett särskilt uppdrag till Boverket för att tillsammans med övriga myndigheter redovisa behov av åtgärder.

Ivan Garcia
ivan.garcia@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".