Nordiska bolag köper 404 nya plan. Foto: Scanpix.

Fortsatt tillväxt i flygbranschen

En färsk prognos från den europeiska flygplanstillverkaren Airbus tror att flygbranschen fortsätter att växa de kommande 20 åren, trots några besvärliga år just nu.

Behovet av att förnya flygplansflottorna är stora. Trots några magra år så väntas flygindustrin ändå växa stadigt de kommande 20 åren, så långt som prognosen sträcker sig.

24 951 nya flygplan kommer att levereras fram till 2028 och Airbus skriver därmed upp sin senaste prognos som kom 2007. För de nordiska länderna handlar det om 404 nya plan till en kostnad av ungefär 40 miljarder dollar.

Behovet att byta ut den nuvarande flottan beror i huvudsak på att den börjar bli gammal och omodern och att miljökrav driver fram renare och effektivare motorer och teknik.

Utvecklingen går också mot större flygplan.

Flygtrafiken till och från Sverige har ökat med 21 procent mellan 2000 och 2009. Och när det gäller flygtrafiken från Sverige till Asien och Fjärran Östern handlar det om drygt en fördubbling.

Flyget står för 12 procent av världens trafikrelaterade utsläpp. Det betyder att flyget står för mellan 2 och 3 procent av de totala utsläppen av koldioxid i världen.

Airbus räknar med att runt en tredjedel av flygbränslet utgörs av biobränsle 2030.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista