Nada Ibrahim Jibouri med bläcket kvar från valet i går. Foto: Cecilia Uddén/SR.

Nada hoppas få plats i Iraks parlament

Irak är kanske det enda land i regionen där kvinnor under det senaste året börjat ta av sig sin hijab. I takt med att sekteristiska våldet avtagit och de religiösa milisernas makt minskat har kvinnor börjat våga gå ut utan att täcka håret.

Det berättar Nada Ibrahim Jibouri, kvinnlig parlamentariker, som hoppas att väljarna gav henne nytt förtroende i valet i går.

Iraks parlament tillämpar kvotering och minst 25 procent av ledamöterna måste vara kvinnor. Nada hoppas att hon är en av dem.

– Den här valrörelsen var helt olik den förra. I år fanns det bilder på valaffischerna, många kvinnor utan hijab. Vi har valtalat och åka ut i byar utan att täcka håret, säger Nada Ibrahim Jibouri.

Det finns till och med polisrapporter om ökade trafikolyckor i en vägkorsning i Kirkuk där bilister vänt sig om för att titta på den kvinnliga kandidaten Jala Naftajis valaffischer.

Nada Ibrahim Jibouri har fortfarande lila bläck på fingret efter gårdagens val. Hon har i dag matchat bläcket med lila manchesterbyxor och lila skjorta och hon berättar att hon tillsammans med ett par kvinnliga kolleger i går kväll konstaterade att de kände sig pånyttfödda - i ett Irak där al-Qaida inte längre bestämmer hur kvinnor ska gå klädda.

Det var annorlunda för tre år sedan när Nada ertappade en kristen väninna på väg till kyrkan i fotsida abaya och sjal.

– Men trots att kvinnor kommer att utgöra en fjärdedel av det nya parlamentet i Irak är kvinnans situation naturligtvis inte bra, säger Nada.

Ständiga försök att ändra lagen till kvinnans nackdel, stora socioekonomiska problem med uppemot 3 miljoner änkor, många av dem väldigt unga - och social konservatism som drabbar kvinnor som vill ut på arbetsmarknaden.

Som frånskild har Nada själv utsatts för smutskastning och förtal. Det spreds till exempel rykten om att hon hade ett hemligt förhållande med en israel.

– Men samtidigt finns många positiva tecken, som till exempel undersökningar som visar att många unga män röstat på kvinnliga kandidater i år, säger Nada.

Cecilia Uddén, Bagdad
cecilia.udden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista