Planer på europeisk valutafond

EU-kommissionen planerar att starta en europeisk valutafond tillsammans med euroländerna. Fonden är tänkt att hjälpa euroländer som hamnar i ekonomisk kris.

Men EU:s ekonomikommissionär Olli Rehn säger till den tyska upplagan av Financial Times att det blir hårda villkor för alla länder som ska kunna få stöd av fonden.

Olli Rehns talesman säger till journalister i Bryssel att en eventuell europeisk fond inte ska tävla med Internationella valutafonden, IMF, och att planerna inte beror på missnöje med IMF.

I stället är det Greklands kris som har visat på brister i eurosystemet. Men en eventuell fond kan inte skapas så snabbt att den kan lösa Greklands akuta problem. Om förslaget får stöd från euroländerna kan kommissionen presentera det under våren.

Enligt Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble är det främsta syftet med fonden att bättre kunna koordinera ekonomisk politik i EU och eurozonen.

Företrädare för Frankrike har tidigare kommit med liknande förslag, men har då inte kunnat få Tyskland med sig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista