Biden landade i Israel.
Mellanöstern

Liten förväntan på amerikansk fredsresa

USA gör ett nytt försök att få liv i fredsprocessen mellan Israel och palestinierna. Vicepresidenten Joe Biden besöker regionen och nu väntas ett tillkännagivande om att förhandlingar ska börja igen.

Förhandlingarna har legat nere sedan Gazakriget kring nyår 2009.

Den utbredda skepsis som redan råder inför vad som ska bli indirekta förhandlingar, med USA som mellanhand, späddes på ytterligare i dag när beskedet kom att Israel har godkänt 112 nya bostäder i en bosättning på den ockuperade Västbanken.

För de andra inblandade parterna kunde tajmningen knappast ha varit värre. Beskedet kom bara timmar innan den amerikanske vicepresidenten landar i Israel och dagen efter det att den palestinska ledningen sade ja till förhandlingarna trots att deras villkor - ett totalt byggstopp för bosättningar - inte var uppfyllt.

De förhoppningar som president Obama väckte i början av sin mandatperiod om en intensivsatsning på att lösa den israelisk-palestinska konflikten har förbytts i besvikelse.

USA krävde förra året att Israel skulle frysa allt bosättningsbyggande både på Västbanken och i östra Jerusalem, men backade när Israel inte gick med på kravet.

Nu ger sig Obama-administrationen på ett nytt försök och en ny formel: indirekta förhandlingar, där palestinier och israeler inte möts, utan där det amerikanska sändebudet George Mitchell ska pendla mellan Jerusalem och Ramallah.

Det är en ansiktsräddande formel för palestinierna. Det hade varit politiskt omöjligt för den redan svage palestinske presidenten Mahmoud Abbas att gå in i direktförhandlingar utan ett bosättningsbyggstopp.

Palestinierna - och, bakom dem, Arabförbundet - har satt en tidsgräns: fyra månader får USA på sig att visa att en ny omgång förhandlingar kan leda någon vart.

Få bedömare är optimistiska om utsikterna.

Agneta Ramberg
agneta.ramberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".