Lagrell positiv trots ekonomisk kris

Trots att flera allsvenska fotbollsklubbar gick med förlust i fjol och har tvingats minska sina spelartrupper ser fotbollförbundets ordförande Lars-Åke Lagrell positivt på klubbarnas framtid.

– Det är precis samma som i näringslivet, efter en kris kommer företagen tillbaka med slimmade organisationer och man har då plockat bort det man anser att man kan undvara, den delen är i grunden positiv, säger Lars-Åke Lagrell, fotbollförbundets ordförande.

Idag samlades representanter från svensk herrfotboll i Örebro för upptaktsträff inför den allsvenska premiären på lördag.

Men det råder skilda ekonomiska världar för lagen, det visar den enkät som Ekot skickat ut och som alla allsvenska lagen svarat på. Störst vinst gjorde Kalmar vars fjolår slutade på plus 25 miljoner kronor. Störst förlust gjorde Halmstads på minus nio miljoner kronor.

Allt som allt gjorde sex allsvenska lag en förlust förra året, då har Djurgården IF:s resultat ännu inte blivit offentligt. Men inför årets säsong spirar optimismen.

Ekot frågade alla allsvenska lagen om de tror på ett bättre resultat i år, så många som 70 procent av lagen svarade ja, ett bättre resultat.

Det är realistiskt enligt fotbollsförbundets ordförande Lars-Åke Lagrell.

– Den ekonomiska kris som vi haft och som vi var lite rädda för, jag tror att den har passerat kulmen och att vi kan gå in i en period med större förhoppning än vad vi kanske hade för ett halvårs sedan.

Men Malmö FF:s vd Pelle Svensson håller inte med utan är förvånad över siffrorna.

– Ja, det förvånar mig därför vi har fortfarande inte kommit ur sviterna utav finanskrisen och lågkonjunkturen. Vi ligger långt ner i näringskedjan i idrottsvärlden när det gäller sponsorskap och annat, vi har inte sett uppgången komma ännu trots att vi ser tecken på annat håll att ekonomin är på väg upp, så det förvånar mig, säger Pelle Svensson.

Louise Andrén Meiton
louise.andren.meiton@sr.se

Pär Ivarsson
par.ivarsson@sr.se

I samarbete med SR Malmö
news.malm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista