I dag träffas de i Moskva. Foto: Scanpix.

Reinfeldt och Bildt besöker Moskva

Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt och utrikesminister Carl Bildt besöker i dag Moskva för samtal med Rysslands president Dmitrij Medvedev och landets premiärminister Vladimir Putin.

Det svenska besöket ses som ett steg i positiv riktning för de svensk-ryska relationerna.

2008 var det den skarpa svenska kritiken av Rysslands agerande i femdagarskriget kring Sydossetien.

Förra året sjösatte EU det av Ryssland ifrågasatta östliga partnerskapet där Sverige var en av arkitekterna.

För bara en månad sedan skrev Carl Bildt en artikel ihop med Polens utrikesminister med krav på färre taktiska kärnvapen i Europa.

Ryska försvarskretsar uppfattade artikeln som alltför ensidigt kritisk mot Rysslands säkerhetspolitik.

Men Fredrik Reinfeldts och Carl Bildts besök i Kreml i dag är inte bara en artighetsvisit för att prata ut om gammalt groll.

En rad avtal ska undertecknas, bland annat ett om rymdprogramsamarbete där Sverige kommer att slippa tullavgifter vid uppskjutningar från Ryssland.

Ett annat avtal gäller ett ryskt samarbete med den svenske riksåklagaren, ett led i den ryske presidenten Medvedevs utlovade kamp mot korruptionen. 

Trots den frostiga tonen i de rysk-svenska politiska kontakterna på senare år har framför allt en omständighet hjälpt till att tina upp relationerna, det svenska klartecknet i november förra året till den rysk-tyska gasledningen under Östersjön.

Efter det att Sveriges regering sagt ja till gasledningen var tongångarna helt andra från Moskva.

Reinfeldt och Bildt kommer till den ryska huvudstaden under nya förutsättningar. Andra frågor på agendan är Afghanistan, miljöfrågor, mänskliga rättigheter och investeringsklimatet för svenska företag.

Men mer än innehållet i överläggningarna, är det själva samtalstonen som väcker intresse.

Fredrik Wadström, Moskva
fredrik.wadstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista