Svenska blir chef för FN:s poliser

I dag, på internationella kvinnodagen, utsåg FN-chefen Ban Ki-Moon, den svenska polisen Ann-Marie Orler till högsta chef för FN:s poliser.

Det är 30 år gammal dröm som blir sann, berättar Orler.

– När jag var i tjugoårsåldern var jag au-pair i New York. När jag stod utanför FN-skrapan tänkte jag att här ska jag jobba en dag. Det har tagit en viss tid, men nu är jag där. Det är väldigt spännande, och jag känner mig väldigt privilegierad, säger Ann-Marie Orler.

På sitt nya uppdrag som FN:s polischef kommer Ann-Marie Orler att vara högsta chef för närmare 13 000 poliser från 90 länder som för närvarande finns på FN-uppdrag runt om i världen.

48-åriga Orler har arbetat som polis, för det mesta som chef, i tjugo år, senast som länspolismästare i Västmanland.

FN:s generalsekreterare Ban-Ki Moon kallade utnämningen för "ett underbart sätt att fira internationella kvinnodagen".

Ann-Marie Orler har varit rådgivare inom FN sedan 2008.

På sitt nya uppdrag har hon fastställt två viktiga mål.

Dels vill hon att FN:s poliser ska arbeta mer med att bygga upp polisväsendet i länder där FN har fredsbevarande operationer.

Dels vill hon rekrytera många fler kvinnliga poliser. Det behövs eftersom våldtäkter och övergrepp mot barn används i krigföringen i de här länderna, säger hon.

– Väldigt många gånger är det också en man i uniform som står för övergreppen. Att då tro att kvinnor ska våga vända sig till en annan man i uniform och rapportera om vad de varit med om, den är inte så stor. Därför är det bättre om vi har kvinnor i uniform som tar emot rapporterna, säger Ann-Marie Orler.

Jonas Fredén
jonas.freden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista