Euroländer som får ekonomiska problem ska kunna söka pengar ur fonden. Foto: Markus Schreiber/Scanpix.

Europeisk valutafond ska rädda euron

Bara några månader efter det att EU:s Lissabonfördrag trätt i kraft vill den tyska förbundskanslern Angela Merkel ändra fördraget, som tagit många år att driva igenom.

Merkel tror att fördragsändringar är nödvändiga för att skydda den europeiska valutan euron.

Den förändring den tyska regeringen i första hand tycks sikta på och som skulle kräva att EU:s Lissabonfördrag skrivs om, är en europeisk valutafond.

Modellen är hämtad från IMF, den internationella valutafonden. Euroländer som får ekonomiska problem ska kunna söka pengar ur fonden. Tanken med en europeisk fond är riktig, säger Angela Merkel.

Att ett euroland ska söka direkt stöd hos IMF, som Grekland har antytt, det vill inte den tyska regeringen. Det skulle försvaga euron om något av medlemsländerna sökte stöd utanför den egna kretsen.

IMF:s sätt att arbeta är däremot något som åtminstone den tyske finansministern tar fasta på, för en europeisk valutafond.

IMF tar ingen politisk hänsyn utan ställer direkta villkor om ekonomisk åtstramning till länder som söker bistånd.

Pressen på euroländerna att hålla sig inom sina ekonomiska ramar skulle öka med en sådan hårdhänt fond som övervakare.

Men alla är inte glada över förslaget om en europeisk valutafond.

Den europeiska centralbankens chefsekonom Jürgen Stark vill slå vakt om principen att varje euroland måste ta ansvar för sin egen ekonomi, utan hjälp utifrån.

En europeisk variant av IMF kommer att bli en tung börda för de rikare euroländerna, förutspår Jürgen Stark.

Per Eurenius, Berlin
per.eurenius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista