Snabbare tillnyktring med syre i spriten

En grupp sydkoreanska forskare har kommit på ett sätt att behandla sprit, så att den som dricker nyktrar till snabbare.  Det här hoppas forskarna kan leda till en minskning i antalet alkoholrelaterade olyckor.

Det låter kanske som en sensationell upptäckt men egentligen är det hela ganska enkelt. Sedan tidigare vet man att syre skyndar på förbränningen av alkohol. Så forskarna adderade helt enkelt lite extra syre i en typ av starkvin, och mätte sedan om den förbrändes snabbare än vanligt.

För dem som fick dricka ett stort glas starkvin utan extra syre tog det runt fem timmar att förbränna allt  medan de som fick en variant som innehöll tre gånger mer syre än normalt förbrände all alkohol ungefär en halvtimma snabbare.

Forskarna poängterar dock att det hela alltså inte handlar om att göra att folk klarar av att dricka mer sprit, utan hoppas istället att deras upptäckt kan göra att folk som dricker sprit återhämtar sig snabbare och därför också löper en lägre risk att råka ut för alkoholrelaterade olyckor.

Studien är publicerad i tidskriften Alkoholism: Clinical and Experimental Research.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista