251 miljoner i vinst för KF

Kooperativa Förbundet, KF, som äger detaljhandelskoncernen Coop, redovisar en vinst före skatt på 251 miljoner kronor för 2009. Vd Lars Idermark säger att det har vänt för KF efter flera besvärliga år:

– Det känns som att det har vänt, och vi har lönsamhet i alla våra koncept och butikskedjor. Sen ska vi ta upp oss på nya nivåer Vi har haft ansvar för den verksamheten i 26 månader, tidigare var vi en del av ett stort nordiskt företag, och vi valde för tre år sedan att ta tillbaks dagligvaruhandeln till KF. Vi har haft ett stort förändringsprogram som nu har gett resultat, säger Lars Idermark.

251 miljoner i vinst jämfört med 2008 års 110 miljoner kronor. Det är ett steg på vägen mot en uppgång säger en optimistisk Lars Idermark. Räknat på omsättning så är KF nu tvåa på marknaden, före Axfood men ganska långt efter Ica.

– Sanningen är att vi har 21,5 procent i marknadsandelen. Vi omsätter 41 miljarder, och Axfood omsätter 32 miljarder.

Men mot huvudkonkurrenten Ica står ni er ganska slätt fortfarande?

– Ica är ju nu största aktören, och det är en bit kvar. Det kan variera lite över tiden, men vi har gott självförtroende och tänker fortsätta den resa som vi har startat nu, säger Idermark.

Den tyngsta delen inom KF:s verksamhet är dagligvarugruppen som ökade omsättningen med 4,1 procent förra året, enligt bokslutet.

Dagligvarugruppen har fördubblat sitt resultat och det beror på det förbättringsprogram som startades 2007. Nya butiker har öppnats och personalen har minskat, det handlar om 1 000 personer på ett par år.

Koncernens mediegrupp har inte gått lika bra. Det handlar om Norstedts förlag och Akademibokhandeln och Tidningen Vi. Visserligen blev det vinst på blygsamma 11 miljoner men 2008 var det en förlust.

KF har även gett sig in i apoteksbranschen när man köpte in sig med 20 procent i Kronans Droghandel med 171 butiker från statliga Apoteket.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista