Uigurer är en utsatt minoritet i Kina. Foto: Elizabeth Dalziel/Scanpix.

Kina förnekar spioneri i Sverige

Kina förnekar att man bedrivit spioneri mot uigurer i Sverige, efter att en uigurisk man i går dömdes till fängelse för att ha spionerat på sina landsmän för Kinas räkning.

Talesmannen för det kinesiska utrikesdepartementet, Qin Gang, kallade de svenska spionanklagelserna mot Kina för nonsens, under departementets presskonferens i Peking i dag.

Han hävdar att Kina följt den internationella Wienkonventionen om konsulära förbindelser och sade att frågan kräver hårt arbete från båda sidor.

Kina frånsäger sig alltså ansvaret för den 62-årige uigur som dömdes av Stockholms tingsrätt till sexton månaders fängelse igår för olovlig underrättelseverksamhet.

Den 62-årige uiguren dömdes för att under ett och ett halvt år ha samlat in personlig information om svenska uigurer och lämnat över den till en kontaktperson vid den kinesiska ambassaden.

Den dömde flyktingspionen var själv flykting i Sverige och betrodd bland svenska uigurer.

Därför kom det för många som en chock när det visade sig att han bland annat spionerade på World Uighur Congress, som är en uigurisk exilorganisation som ses med stor misstro från kinesiska myndigheters sida.

Uigurer är en minoritet i Kina som ofta diskriminieras och utsätts för politisk och religiöst förtryck, och rätssäkerheten är ökänt dålig i den uiguriska regionen Xinjiang.

I juli förra året dödades nära 200 personer i Xinjiang när oroligheter bröt ut där mellan uigurer och inflyttade hankineser.

Den kinesiska regeringen skyller upploppen på separatistiska krafter utomlands, något som visar vilken sprängkraft informationen från flyktingspionaget kan ha haft.

UD:s presschef Anders Jörle säger till Ekot att det svenska utrikesdepartementet inte har några kommentarer till den kinesiska reaktionen.

– Det handlar om en dom mot en svensk medborgare i en svensk domstol, säger Anders Jörle.

Hanna Sahlberg, Peking
hanna.sahlberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista