Katolsk skola där övergrepp ska ha begåtts.
TYSKLAND

Tyskland agerar mot övergrepp på barn

I Tyskland avslöjas nu nästan dagligen nya fall av sexuellt missbruk eller misshandel av barn på olika internat, främst katolska. Den tyska regeringen tar nu initiativ till rundabordssamtal om missbruket.

Det som barn utsatts för kan inte göras ogjort. Vi måste satsa allt på att förhindra nya fall, säjer den tyska familjeministern Kristina Schröder.

Rundabordssamtalen ska börja i april, och ministern har samlat företrädare för skolor, kyrkor, kommuner, sociala och medicinska inrättningar.

Det var en rektor vid en katolsk skola i Berlin som satte igång vågen av avslöjanden i januari, när han talade öppet om vad som hänt på hans skola.

Och det finns ett tydligt mönster i vad som blivit känt sedan dess. Övergreppen har skett mestadels på internat, alltså skolor där barnen bott inackorderade och varit utlämnade åt sina lärare och ledare. Det handlar dessutom i de flesta fallen om katolska inrättningar.

De som vittnar om att dom utsatts, det gäller både sexuella övergrepp och ren misshandel, är nu vuxna. Övergreppen har skett på 60-, 70- och 80-talen. Eventuella brott är preskriberade och gärningsmännen, om de är i livet, kan inte ställas inför rätta.

Några aktuella möjliga rättsfall finns ändå, bland annat vid ett katolskt kloster i Bayern, där åklagare nu utreder övergrepp som ska ha skett för bara några år sedan.

Avslöjandena om övergrepp har satt igång en debatt om preskriptionstiderna. Många kräver att nuvarande tio år förlängs till 30 år. Det har justitieministern Sabine Leutheusser-Schnarrenberger avvisat. Däremot vill hon att katolska kyrkan betalar symboliska skadestånd till offer, även om övergreppen skett för länge sedan.

Per Eurenius, Berlin
per.eurenius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista