1 av 2
Försvarsmakten vill ha amerikanska Black Hawk. Foto: Brennan Linsley/Scanpix.
2 av 2
Helikopter fyra är lagd i malpåse. Foto: Johan Nilsson/Scanpix.

S vill inte ha nya helikoptrar

Uppdaterad: 15:50
I morse berättade Ekot att försvaret vill skaffa nya helikoptrar i väntan på den starkt försenade helikopter 14 som beställdes för flera år sen. Men socialdemokraterna vill inte ha några nya helikoptrar, i stället bör försvaret rusta upp äldre helikoptrar som redan står i hangarerna.  Försvarsminister Sten Tolgfors vill hålla valet öppet.

– Om vi har Helikopter fyra som egentligen bara flugit en tredjedel av den tid man kan ta ut av den så borde den användas för det nationella behovet. Och så graderar vi upp ytterligare några helikopter tio för det internationella behovet. Då har vi täckt luckan fram till nya Helikopter 14 kommer. Det måste bli det absolut billigaste alternativet, säger socialdemokraten Anders Karlsson, ordförande i försvarsutskottet.

Socialdemokraterna vill alltså att den gamla vertolhelikoptern, helikoter fyra som nu ligger i malpåse, ska tas fram och användas i Sverige. Samtidigt bör fler superpumor, eller helikopter 10, rustas upp för att klara evakuering av skadade i exempelvis Afghanistan.

Men i sitt budgetunderlag till regeringen skriver Försvarsmakten att ett helt nytt helikoptersystem skulle göra att svenska soldater i internationella insatser skulle kunna få med sig helikoptrar som klarar transporter av skadade från 2013. Försvarsmaktens strategichef Jörgen Ericsson ser flera fördelar med en ny helikopter.

– Ett nytt system ger förstås en kapacitet mera långsiktigt. Vi ser ett behov av att öka helikopterkapaciteten på lång sikt och inte bara sedan 14 har levererats, säger Jörgen Ericsson.

Det finns de som tycker att upprustning av till exempel tio B skulle vara ett billigt och bra alternativ. Varför är det bättre med att skaffa ett nytt system?

– Vi har så få Helikopter tio B, så de kan bara vara där i två år. Det vi kikar på är ett alternativ till tio B från 2013 och framåt.

Försvarsmakten har tittat på olika sätt att lösa helikopterbristen och lämnat förslag till regeringen. Enligt vad Ekot erfar är amerikanska Black Hawk-helikoptern ett tungt alternativ för försvaret. Jörgen Ericsson ser flera fördelar med Black Hawk.

– Black Hawk är ett bra alternativ. Det är ett beprövat och operativt system. Vi vet att det fungerar, och det finns också på plats i flera internationella missioner.

Men med en ny helikopter som Black Hawk skulle Försvarsmakten behöva mer pengar - annars måste försvaret spara på andra krigsförband. Anders Karlsson tror att Black Hawk skulle bli för dyrt.

– Jo men då är vi där igen, det blir nya kostnader igen. Men vi har oerhört bra helikoptrar redan i dag, som vi använt en tredjedel av tiden bara, säger han.

Försvarsminister Sten Tolgfors vill hålla öppet för att antingen köpa nya helikoptrar eller bygga om försvarets gamla helikoptrar.

– Inget av de här alternativen är utan kostnader. Det man har att välja mellan är att antingen täcka ett mer kortsiktigt behov med existerande system eller se till att öka den samlade helikopterförmågan med ett system för flera decennier fram i tiden, säger försvarsminister Sten Tolgfors (M)

Men enligt Sten Tolgfors är det inte säkert att det är billigt och enkelt att bygga om gamla helikoptrar.

– Erfarenheterna från uppgraderingen av Helikopter tio till ambulanshelikopterstandard visar att där har det dragit ut väsentligt på tiden. Och det har varit andra osäkerheter med kvalitet och liknande.

Om man skulle välja ett nytt system kan det bli ganska höga kostnader för det. Finns det utrymme för att skaffa ett nytt system.

– Ingen lösning som vi kan välja är utan kostnader, eller kan komma alldeles omedelbart, säger Sten Tolgfors.

Mats Eriksson
mats.eriksson@sr.se

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista