Misstänkta ska få större insyn

I dag lämnades den så kallade insynsutredningen till justitieminister Beatrice Ask. Utredningen innehåller flera förslag om hur en misstänkt ska få bättre insyn i förundersökningen.

Samtidigt ska vissa uppgifter få bättre skydd.

– Det jag tycker är väldigt angeläget är naturligtvis att hitta lösningar på problemet att vi vill att handlingar som använd i allmän domstol ska vara så öppna som möjligt men att man också skydda människors intergritet. Här finns det flera förslag som tar tag i det problemet. Domstolen ska bland annat kunna meddela vissa förbehåll. Parter får ta del av de här handlingarna men det får inte spridas på det och det viset, säger justitieminister Beatrice Ask.

Slutbetänkandet som lämnades till regeringen i dag handlar om vilken rätt till insyn som de som misstänks för brott ska ha.

Utredaren föreslår till exempel att parterna ska få större möjlighet att ta del av sekretessbelagt material, till exempel det som inte används i rätten, den så kallade slasken, och det som ingår i en nedlagd utredning.

Samtidigt föreslås också ett stärkt skydd för vissa uppgifter, till exempel om vittnen och andra uppgiftslämnare. I fall där det inte har betydelse ska sådana uppgifter inte lämnas ut, säger utredare Sigurd Heuman.

– Det finns fall där man kan konstatera att den är helt irrelevant, den informationen. Då tycker vi att det är rimligt att den ska kunna hållas hemlig, säger Sigurd Heuman.

Ett annat förslag är att en försvarsadvokat kan få del av sekretessbelagt material, som videoförhör eller telefonavlyssning, men med restriktioner på att materialet inte får spridas vidare.

Det är ett viktigt förslag säger justitieminister Beatrice Ask.

– Det kan finnas en del saker som är oerhört känsliga. För att undvika att människor säger att de inte vågar berätta eller att man känner att någon har blivit kränkt av material som har kommit ut så föreslår utredningen att man ska kunna ha en del förbehåll om hur man sprider det. Samtidigt ska man garantera möjligheten att se och ta del av materialet. Jag tycker det där är en avvägning som är intressant. Det ska bli spännande att se vad remissinstanserna tycker, säger justitieminister Beatrice Ask.

Henrika Åkerman
henrika.akerman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista