Pensionärerna i Ungern kallas för Den grå makten. Foto: Bela Szandelszky/Scanpix.

Pensionerna het valfråga i Ungern

Den svenska modellen och den grå makten har blivit en hett debatterad valfråga i Ungern, som går till val om drygt en månad.

Det handlar om att vinna en av valets nyckelgrupper, pensionärerna och om det svenska systemet passar i Ungern.

– Det ungerska pensionssystemet fungerar inte, något måste göras. Med den svenska modellen förstår vi här att den pension man får hänger på hur mycket man betalat in genom arbete. Så tanken är att då skulle folk arbeta längre och mer vitt för att fylla på pensionskassan, säger Agoston Samuel Mraz, statsvetare vid Perspektiv, en tankesmedja som står nära oppositionspartiet Fidesz i Ungern.

Det var en Fideszpolitiker som satte igång den heta debatten om den svenska modellen och om den skulle passa för Ungern.

Enligt Mraz var avsikten att diskutera hur Ungern ska klara av att betala pensionärerna i framtiden.

Men istället blev det en fråga om vad den svenska modellen egentligen är. För många ungrare innebär det svenska ett säkert socialt skyddsnät och välfärd, som bekostas av staten. Inte det svenska systemskiftet där du själv får ta mer ansvar för att få ut tillräcklig pension.

Det regerande socialistpartiet hakade på debatten och plötsligt blev det svenska systemet farligt. Partiet som enligt opinionsundersökningar kommer att förlora regeringsmakten och har tappat två miljoner av sina sympatisörer utmålade en skräckbild där det inte skulle bli några pensioner alls. Inte ens för dagens pensionärer.

Pensionärerna utgör en stor del av partiets väljarbas. Tre miljoner pensionärer röstar i valet och deras röster kan avgöra valet. De kallas därför den grå makten.

Mraz beklagar att själva grundfrågan hamnat i skymundan av vad ett svenskt system egentligen är. För Ungern har ett stort problem på sikt.

Med den högsta andelen svarta jobb inom EU, 45 procent jobbar illegalt, blir det inte några inbetalningar till pensionssystemet och risk för att framtidens pensionärer inte får någon statlig pension.

Maria Persson Löfgren, Belgrad
maria.persson_lofgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista