Ljusning för svensk ekonomi.

Naturligt att överväga en valutafond

Finansminister Anders Borg tycker att det är naturligt att euroländerna överväger att inrätta en europeisk valutafond som ska vara ett stöd för euroländer med budgetproblem.

Det säger han i dag till journalister som en kommentar till Tysklands förslag.

– Kriser måste hanteras. Jag tror i grund och botten att det behövs en rätt handgriplig funktion som vi i dag inte har. Vill man inte släppa in valutafonden, vilket jag i och för sig inte skulle ha några invändningar emot att man gjorde, då måste man skapa en alternativ institution. Man kan inte ha uppfattningen att man avvisar den internationella valutafonden och å andra sidan inte skapar en europeisk institution. Det här är en kompetens som man inte har på kommissionen i dag, säger Anders Borg.

Moderaternas EU-parlamentariker Gunnar Hökmark ser en risk för att euron kan försvagas om det inrättas en europeisk valutafond.

– Snarare än att stärka euron skulle en valutafond innebära ett åtagande som snarare skulle försvaga euron, eftersom den skulle innebära att bördan av en misskött ekonomi skulle bäras av alla, säger Gunnar Hökmark i ett uttalande för Nyhetsbyrån Direkt.

Anders Borg tycker att man kan överväga att förstärka sanktionerna mot de euroländer som bryter mot regelverket i den så kallade stabilitetspakten som reglerar hur stora budgetunderskott EMU-länderna får ha, men konstaterar att det är en fråga för euroländerna.

– Det är i bästa fall så att de kan bidra till en bättre ordning på de offentliga finanserna i euroländerna och det är väl även bra för Sverige. För svensk del så är vi inte med i EMU, vi har god ordning på våra offentliga finanser och vi har för avsikt att ha det framöver också. Det finns inget skäl för svenska skattebetalare att gå in i en sådan här verksamhet.

Den svenske finansministern tycker att planerna på en europeisk valutafond innebär ett underkännande.

– Det är ett väldigt underkännande av det regelverk man har haft. Trots att vi har stabilitets- och tillväxtpakten har man kunnat arbeta upp väldiga underskott. Det är ett bekymmer.

– Jag tror i grund och botten att eurosamarbetet är bra för Europa och bidrar till en bättre ekonomisk utveckling. Länder som vansköter sin ekonomiska politik får problem i eller utanför euroområdet, säger finansminister Anders Borg (M). 

Inger Arenander
inger.arenander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista