Demonstranter bränner en svensk flagga i protest mot Lars Vilks teckning 2007. Foto: K. M. Chaudary/Björn Lindgren/Scanpix Montage: SR

Sju gripna för mordkomplott mot Vilks

Sju personer har gripits i Irland, misstänkta för inblandning i en mordkomplott mot den svenske konstnären Lars Vilks. Det meddelar irländsk polis enligt medier i Dublin.

Al-Qaida ska ha satt ett pris på 100 000 dollar på hans huvud efter att han ritade en karikatyr av profeten Muhammed som rondellhund. Teckningen publicerades av bland andra Nerikes Allehanda vars chefredaktör också hotades livet.

De gripna, fyra män och tre kvinnor, greps efter en utredning där såväl europeiska säkerhetsmyndigheter som amerikanska CIA och FBI varit inblandade.

Irländsk polis är mycket förtegen om de gripna eller hur gripandet gick till, men dess presskontor meddelar att personerna bor på Irland.

Enligt uppgift till det irländska public service-bolaget RTE är de gripna ursprungligen från Marocko och Jemen, men de ska ha flyktingstatus och vistas lagligt i Irland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".