Stora områden flyttade västerut. Foto: Aliosha Marquez/Scanpix.

Skalvet förändrade Chiles karta

Det kraftiga skalvet i Chile för tio dagar sedan flyttade staden Concepcion tre meter västerut. Huvudstaden Santiago flyttade sig 30 centimeter. Det är ovanligt mycket, men inte orimligt, säger Karin Högdahl, geolog vid Uppsala universitet.

Karin Högdahl tror att den stora förflyttningen beror på att förkastningen utanför Chiles kust inte är så brant. 

--  Det kan hänga ihop med att man har en svagt lutande förkastning. För en svagt lutande förkastning, och att det har rutschat utefter den, gör att det blir en större förflyttning av ett större sjok av marken, säger Karin Högdahl, geolog vid Uppsala universitet. 

Preliminära mätningar som chilenska och amerikanska forskare har gjort, visar att skalvet den 27 februari, som med magnitud 8,8 är den femte kraftigaste som har uppmätts, har fått stora områden att flytta västerut. 

Den hårt drabbade staden Concepcion ska ha flyttat sig hela tre meter. Även den argentinska huvudstaden Buenos Aires, som ligger långt från epicentret, har flyttat sig 40 centimeter, visar mätningarna. Förskjutningar har rapporterats så långt bort som Falklandsöarna. 

Men det är inte konstigt, säger Karin Högdahl. Jordområden förflyttas hela tiden, eftersom jorden är en dynamisk massa. Och när det blir skalv så blir förflyttningen större, eftersom det är så mycket energi som har samlats i berggrunden. 

– Sedan kan inte berget hålla mer energi. Då släpper det och energin frigörs, och då kan man få en förflyttning utefter en förkastning. 

Förra veckan kom uppgifter från USA om att jordens axel hade förflyttats kraftigt efter jordbävningen i Chile, men de uppgifterna har inte säkrats ännu. 

Kinesiska geologer sa igår att de senaste skalven i Haiti, Chile och Turkiet är helt normala. 

Karin Högdahl tror att effekterna av skalvet i Chile bara  blir  lokala. 

– Möjligen att det sker förskjutningar inom den sydamerikanska plattan, men globalt har det ingen större betydelse. Det här är ju en del av de geologiska förlopp som jorden utsätts för, och har utsatts för, under hela sin livstid, säger Karin Högdahl, geolog vid Uppsala universitet. 

Ivan Garcia
ivan.garcia@sr.se

Regeringens agerande

Den chilenska allmänheten underkänner regeringens hantering av den brottsvåg som utlöstes efter det stora skalvet den 27 februari, med bland annat plundringar av butiker och bostäder. 

Sex av tio chilenare anser att regeringen var alltför passiv mot plundrarna. 

Men i det stora hela ger chilenarna regeringen gott betyg i en stor opinionsundersökning efter skalvet. 

Den populära presidenten Michelle Bachelet, som lämnar posten den 11 mars får i undersökningen återigen ett rekordstort stöd. Hela 84 % av chilenarna tycker att hon skött sig bra under katastrofen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista