Fredrik Reinfeldt och Dmitrij Medvedev i Moskva. Foto: Henrik Montgomery/Scanpix
Dmitrij Medvedev:

"Sverige en fristad för brottslingar"

Statsminister Fredrik Reinfeldt och utrikesminister Carl Bildt är i Moskva idag för överläggningar med den politiska ledningen i Ryssland. Efter mötet i Kreml kritiserade den ryske presidenten Dmitrij Medvedev att Sverige blivit en fristad för brottslingar från norra Kaukasien.

– Om vi ska tala om att respektera mänskliga rättigheter så måste vi också gemensamt bekämpa brottsligheten, sa Dmitrij Medvedev när frågan om Rysslands övergrepp mot civilbefolkningen i norra Kaukasien kom upp på presskonferensen.

Den ryske presidenten sa att han talat med Fredrik Reinfeldt om att Sverige hyser brottslingar från Kaukasus och att Ryssland vill ha dessa personer utlämnade.

Ett av de avtal som Sverige och Ryssland skrev under idag var mellan de båda ländernas riksåklagarämbeten och Medvedev hoppades att detta nya samarbete ska hjälpa ryska myndigheter att komma åt misstänkta brottslingar som uppehåller sig på svensk mark.

De övriga avtal som träffades idag gäller rymdprogramsamarbete, hälso- och sjukvård, kulturutbyte och mer effektivt energiutnyttjande. Dessutom talade Reinfeldt och Medvedev om att bekämpa nedsmutsningen av Östersjön.

Men frågan om mänskliga rättigheter i Ryssland hängde över mötet i Kreml, efter det att ett par ledande ryska människorättsaktivister idag publicerat en debattartikel i en svensk dagstidning. Artikelförfattarna uppmanar den svenska regeringen att framföra sin kritik mot Ryssland offentligt och inte bara bakom stängda dörrar under överläggningarna.

– Jag har angivit till president Medvedev att detta är en viktig och återkommande fråga. När det gäller diskussionen i Sverige i syn på ryssland, och att den också vägs in när vi diskuterar Rysslands utveckling och förutsättningar för både handel och för den allmänna synen på Rysslands utveckling, svarade statsminister Fredrik Reinfeldt på frågan om hur människorättsfrågan hade hanterats idag.

Fredrik Wadström, Moskva
fredrik.wadstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".