Foto: Markus Dahlberg/Scanpix

Leijonborg utan ordförandejobb

Lars Leijonborg kommer inte bli ordförande i Sveriges Radios styrelse, enligt uppgifter till Ekot.

Som Ekot tidigare berättat var det folkpartisten Jan Erik Wikström som föreslog Lars Leijonborg, och förslaget fick stöd av socialdemokraten och vice ordförande i ägarstiftelsens styrelse Åke Gustavsson. Men bland andra moderaten Gunnar Hökmark var starkt emot, och hotade med att reservera sig om den förre folkpartiledaren skulle trumfas igenom som ordförande för Sveriges Radio.

Hotet om oenighet ser alltså ut att ha fått folkpartisten Jan Erik Wikström och socialdemokraten Åke Gustafsson att backa.

Styrelsen för Sveriges Radios och Sveriges Televisions ägarstiftelse har aldrig tidigare varit oenig om namnförslag. Det skulle vara extra känsligt att inte kunna komma överens nu, efter de nya bestämmelser som gäller från första januari i år och som ger ägarstiftelsens styrelse ensamrätt att tillsätta samtliga medlemmar i Sveriges Radios och Sveriges Televisions styrelser. Tidigare utsåg regeringen ordförande och en suppleant i varje bolag. 

Vid ett stormigt extrainkallat styrelsemöte i förra veckan var det upprörda diskussioner, och styrelsen som består av representanter för riksdagspartierna jobbar nu med andra namn än Lars Leijonborg som ordförande för Sveriges Radio.

En kompromiss ska tas fram till varje pris, och namn som är kvar i diskussionen är bland andra förre vd:n för Alecta Tomas Nicolin. Enligt planerna ska styrelsen på fredag presentera en efterträdare till Ove Joanson som styrelseordförande i Sveriges Radio.

Men ordförande i ägarstiftelsen Sven Christer Nilsson säger till Ekot att det inte är säkert att styrelsen kommer att kunna presentera något förslag så snabbt. Han vill inte kommentera motsättningarna eller arbetet inom ägarstiftelsens styrelse. Det enda Sven Christer Nilsson kan lova är att det kommer att finnas förslag innan Sveriges Radio och Sveriges Television har bolagsstämma den 26 mars.

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista