Advokater kritiserar insynsutredningen

I dag tog regeringen emot den så kallade insynsutredningen, som handlar om hur brottsmisstänkta ska få ta del av information i förundersökningen.

Utredaren föreslår också att uppgifter om vittnen och informatörer i vissa fall ska kunna hållas hemliga från en person som misstänks för brott.

– Man ska inte på något sätt minska rättssäkerheten för den som är åtalad i domstol. Men man kan öka skyddet för en del inblandade i rättegången som målsägande, informatörer och liknande utan att det går ut över den enskildes rättssäkerhet, säger utredaren Sigurd Heuman.

Enligt utredningen ska vissa uppgifter som inte är relevanta för målet kunna hållas hemliga från den misstänkta. Det kan till exempel gälla skyddade personuppgifter om vittnen, eller uppgifter om informatörer som polisen använder.

– Det finns fall där man kan konstatera att den är helt irrelevant, den informationen. Då tycker vi att det är rimligt att den ska kunna hållas hemlig, säger Sigurd Heuman.

Det föreslås också ett frågeförbud, där uppgifter om informatörer inte ska kunna röjas i till exempel förhör med poliser.

Enligt flera advokater som Ekot talat med är det svårt att säga vilken betydelse de här ändringarna skulle få, men enligt advokat Jan Karlsson finns det svårigheter med att någon annan avgör vad som är relevant eller inte.

– Problemet med det är att det alltid är motparten som bedömer vad som är intressant eller inte för försvaret.

Advokat Leif Silbersky vill inte ha några begränsningar av vilka frågor han får ställa.

– Det är så viktigt i en rättsstat att advokaten får fria händer och kan tillvarata sin huvudmans intresse på ett hundraprocentigt sätt. Ska domstolen eller någon annan kunna hindra mig att göra detta har vi tummat på rättssäkerheten på ett sätt som vi inte får lov att göra.

Utredningen innehåller också förslag som ska stärka den misstänktes rätt, till exempel med större möjligheter att få tillgång även till sekretessbelagt material efter en laga kraft-vunnen dom, något som kan få betydelse vid en överklagan. Det är förslag som välkomnas från advokathåll.

– Tanken är att man ska stärka den misstänktes rättigheter när det gäller att få ta del av i dagsläget sekretessbelagt material. Både under förundersökning, efter förundersökning och efter laga kraft-vunnen dom. Det underlättar för resningsansökningar. Det ser väldigt bra ut.

Ett av de förslag som justitieminister Beatrice Ask tog fasta på när hon tog emot utredningen idag gäller möjligheten att ge försvarsadvokater restriktioner för hur dom får hantera sekretessbelagt material som de får tillgång till.

Det kan gälla till exempel videobandade förhör, fotografier, eller avlyssnade telefonsamtall som man inte vill ska spridas. Det förslaget tycker justitieminister Beatrice Ask är intressant.

– Det kan finnas en del saker som är oerhört känsliga. För att undvika att människor säger att de inte vågar berätta eller att man känner att någon har blivit kränkt av material som har kommit ut så föreslår utredningen att man ska kunna ha en del förbehåll om hur man sprider det. Samtidigt ska man garantera möjligheten att se och ta del av materialet. Jag tycker det där är en avvägning som är intressant. Det ska bli spännande att se vad remissinstanserna tycker, säger justitieminister Beatrice Ask.

Henrika Åkerman
henrika.akerman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista