Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix

Färjestrejk kan vara på väg

Det finns en risk att de flesta svenska färjor måste ställas in vid månadsskiftet, efter att Sjöbefälsförbundet och Sjöfartens Arbetsgivareförbund inte kunnat komma överens om ett nytt pensionsavtal.

– Vi har fortfarande en tid på oss att försöka komma överens men risken för strejk har ju ökat, säger Transportgruppens vd Peter Jeppsson.

Fackets planderade stridsåtgärder berör ett 30-tal fartyg på åtta  rederier - Rederi AB Eckerö, Finnlines, Scandlines, Sten Line, Tallink-Silja, TT-Line, Viking Line och Destination Gotland.

En strejk skulle innebära att alla befälhavare, styrmän och tekniska chefer och övriga maskinbefäl som är i tjänst när konfliktåtgärderna träder i kraft lägger ner sitt arbete. Konfliktåtgärderna träder i kraft vid midnatt natten till den 1 april eller när fartyget kommit till hamn.

Konflikten gäller det 40 år gamla pensionsavtalet mellan Sjöfartens Arbetsgivareförbund och Sjöbefälsförbundet. Arbetsgivarna har sagt upp avtalet, eftersom det anses för dyrt och förlegat.

– Det är ett gammalt avtal, som kostade helt andra pengar när det sates i sjön en gång i tiden, och det är ett omodernt system även på det sättet att man inte jobbar kortare och kortare på den svenska arbetsmarknaden längre utan den trenden är på väg åt andra hållet, säger Peter Jeppsson på Transportgruppen.

Enligt avtalet har sjöbefälen rätt att gå i förtida pension från och med 60 års ålder. Det kom till på grund av den tuffa arbetssituationen för sjöbefälen, med långa tjänstgöringstider ombord på färjorna. Fortfarande i dag är hälsoskäl den viktigaste orsaken som anges när sjöbefäl pensionerar sig före 65 års ålder.

Medlarnas förslag innebar att pensionsavtalet skulle finnas kvar, men med en möjlig förtida pensionsålder på 62 år istället för 60. Något som facket alltså inte vill gå med på.

Kommer inte medlarna med ett nytt bud som parterna kan komma överens om före månadsskiftet bryter strejken ut lagom till påsk.

Catarina Friskman
catarina.friskman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista