USA fördömer israeliskt byggbeslut

Uppdaterad: 21:19
Israel har idag utfärdat tillstånd för 1 600 nya byggnader i bosättningar i östra Jerusalem. Beskedet kommer samtidigt som USA:s vicepresident Joe Biden besöker landet - i ett försök att få fart på fredsprocessen mellan israeler och palestinier.

Vita Huset har reagerat i skarpa ordalag, och säger i ett uttalande att USA fördömer det israeliska beslutet.

Israels kontroversiella besked om byggplanerna kom bara några timmar efter att USA:s vicepresident Joe Biden landat på israelisk mark.

Det amerikanska besöket syftar till att få igång åtminstone indirekta fredsförhandlingar mellan Israel och palestinierna.

Det är det högst rankade besöket i regionen hittills från Obamaregeringens sida, och den amerikanska administrationen har gjort klart att man motsätter sig allt israeliskt byggande i östra Jerusalem, och att alla utbyggnadsplaner där strider mot internationella avtal.

Dagens besked från Israel ses därför som en ren provokation - och tidpunkten, mitt under Bidens besök, betraktas som en tydlig markering.

Från palestinskt håll möts Israels beslut med ilska och besvikelse. En talesperson för den palestinska myndigheten säger att Israels agerande är farligt, och att det också visar att USA:s diplomatiska försök har misslyckats, redan innan de börjat.

Kort före Israels kontroversiella beslut mötte Joe Biden den israeliske premiärministern Bejamin Netanyahu och talade om det starka vänskapsbandet mellan länderna.

– Vi står sida vid sida när det gäller Israels säkerhet, sa den amerikanske vicepresidenten.

USA försöker nu blåsa liv i den avstannade fredsprocessen genom att initiera indirekta förhandlingar mellan Israel och palestinierna.

Palestinierna har ju krävt ett fullständigt israeliskt byggstopp som villkor för direkta förhandlingar, men beskedet i dag om ny utbyggnad visar med all tydlighet att Israel inte är berett att kompromissa på den punkten.

Ginna Lindberg, Washington
ginna.lindberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista