Många feta vill bli opererade

Efterfrågan på fetmaoperationer har ökat så mycket att kirurger nu vänder sig till Sveriges Kommuner och Landsting för att få hjälp att klara köerna. Ett förslag är att skapa särskilda överviktscenter på flera håll i landet.

– Kirurgin ökar och det är vi glada för, men det är viktigt att den sker på ett kontrollerat och bra sätt, säger Ingmar Näslund, överläkare vid universitetssjukhuset i Örebro.

Under de senaste åren har behoven av överviktskirurgi ökat kraftigt. Förra året gjordes 1 500 fler operationer än året innan, men det räcker inte på långa vägar för de närmare 15 000 patienter som skulle behöva en operation. Och det skulle betyda en avlastning på vården om fler blev opererade, säger Ingmar Näslund

– De här människorna finns redan i vården, de har väldigt mycket andra sjukdomar som ont i ryggen, diabetes eller högt blodtryck till exempel.

Hur effektiv är den här kirurgin?

– Väldigt effektiv, vi har kunnat visa att det räddar liv, botar sjukdom och förbättrar livskvalitet, med ganska måttliga risker för bieffekter.

Bland de landsting som gör flest överviktsoperationer finns Värmland, Örebro och Stockholm. I Dalarna, Kalmar och Östergötland är det däremot betydligt svårare att få hjälp med sin övervikt kirurgiskt.

Nu vill Svensk kirurgisk förening ha en mer enhetlig syn på fetmaoperationerna i landet. Och Sveriges kommuner och landsting håller med. En samordning av regler och resurser skulle gynna vården, säger Göran Stiernstedt, chef för vård och omsorg.

– Dels är det väl att försöka ena sig kring någorlunda enhetliga kriterier, och dels så handlar det väl om att expandera de här resurserna på ett smart sätt, så att vi får ut mesta möjliga för det vi satsar, säger Göran Stiernstedt.

Men det finns risker med att öka antalet fetmaoperationer, för det betyder samtidigt att köerna till andra operationer kan bli längre, säger Ingmar Näslund.

– Det är därför det är så viktigt att vi väger olika typer av sjukdomar mot varandra, men kom ihåg att det finns få patientgrupper som har varit så undanknuffade och så illa sedda som den feta patientgruppen, säger Ingmar Näslund.

Anna Larsson
anna.larsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista