1 av 2
Tulpanlökarna odlas ofta i Holland, men blir blommor i Sverige. Foto: Catarina Friskman/SR Montage: SR
2 av 2
Mark Nelis

Tulpanerna kan bli dyrare

Vi är mitt i tulpansäsongen, och de senaste åren har utbudet av tulpaner blivit mindre i svenska butiker. De allra flesta tulpaner som säljs i butikerna är odlade i Sverige, men lökarna importeras från framförallt Holland.

Mark Nelis, lökproducent i Holland, öppnar den stora skjutdörren till en av sina lökkylar. Innanför i kylrummet är backar staplade från golv till tak.

– Det är tulpaner, säger Mark Nelis, som lärt sig svenska för att lyckas bättre i den hårda blombranschen.

Omkring 15 procent av hans försäljning går till Sverige. Det svenska klimatet passar dåligt för lökproduktion, men svenska odlare importerar varje år omkring 135 miljoner tulpanlökar, de flesta från Holland. Väl i Sverige drivs lökarna till blommor i växthus.

– Man sätter dem i växthus, och efter fem veckor blommar de ut till tulpaner, säger Mark Nelis.

De senaste åren har det skett stora förändringar i branschen, dagligvaruhandeln har tagit över en stor del av försäljningen från blomsterhandlarna. Något tulpanodlarna i Sverige och även lökproducenterna i Holland måste anpassa sig till.

Förändringen har fått betydelse för utbudet, säger Mark Nelis.

– Nu är det ofta så att billigast bestämmer, så att hela sortimentet går bakåt och det tycker jag är ledsamt.

Att lökar och färdiga blommor säljs av livsmedelskedjorna och stormarknader för växter innebär också rationalisering i till exempel transporter. Mark Nelis säger att han oftare får klagomål nu, när blommor transporteras längre.

Även Holland har haft en ovanligt kall vinter i år, och när lökarna ska bli blommor nästa år kan det få betydelse för priset.

– Det kan bli dyrare när skörden blir mindre, det är mycket möjligt att priserna går upp så småningom, säger Mark Nelis.

Catarina Friskman
catarina.friskman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista