Många står utan svar om trygghetslarm

Det är fortfarande oklart hur trygghetslarmen hos äldre svenskar ska fungera efter att man monterat ner det fasta telenätet. Det trots att det nu bara är månader kvar till det att Telia börjar sin nedmontering.

– Det blir nog jobbigt, säger 81-åriga Maria Albinsson i Korsberga utanför Vetlanda.

Hon har haft larm hemma hos sig i flera år och hon hoppas att det kommer fram en lösning inom kort.

Maria Albinsson bor ensam i ett radhus i det lilla samhället Korsberga, och under de år som hon haft sitt trygghetslarm så har en rad olyckor fått henne att bära den röda larmknappen i ett snöre kring halsen. Det har varit det enda sättet som hon kunnat larma omvårdnadspersonalen.

– Jag har väl använt larmet ett 20-tal gånger minst, och jag skulle aldrig klara mig utan, säger Maria Albinsson.

Larmen är kopplade till det vanliga telefonjacket, men med start i sommar så kommer Telia att börja montera ner det fungerande telefonnätet på landsbygden och cirka 50 000 hushåll kommer då att bli av med den fasta telefonin inom en femårsperiod. Den ska ersättas med en typ av mobil fast telefoni, en teknik som fått kritik tidigare för att den inte fungerar.

Flens kommun i Södermanland, Årjängs kommun i Värmland och Vetlanda kommun i Småland blir så kallade pilotkommuner där delar av det fasta telefonnätet monteras ner. Men med bara några månader kvar så är ingen av de kommunerna klara med hur det nya systemet för det betydelsefulla trygghetslarmet ska se ut.

– Det här har ju varit en process som kommit igång under senhösten, där vi i dialog med olika aktörer söker den allra bästa lösningen, säger Tomas Sandh, IT-strateg på Vetlanda kommun.

Vad säger du till de äldre personer på landsbygden, som tycker att de här larmen är otroligt viktiga för sin trygghet och som kanske känner oro för att man inte är klar med det här?

– Jag förstår att man kan känna en viss oro, men självklart gör kommunen allt som står i vår makt för att hitta lösningar som är lika bra som de gamla, säger Tomas Sandh.

Enligt Hans G Larsson som är informationsansvarig på Telia så är trygghetslarmen kommunernas ansvar.

– Det här är ett ansvar för kommunerna, och så vitt jag förstår så finns det företag som kan lösa detta för kommunernas del, säger Hans G Larsson.

Jimmy Karlsson
jimmy.karlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".