Lars Vilks i sitt hem 2007. Foto: Björn Lindgren/Scanpix
mordplaner mot Lars Vilks

Förhör med misstänkta i Irland fortsätter

Förhören med de sju personer som greps i Irlands igår, misstänkta för att ha planerat att mörda den svenske konstnären Lars Vilks kommer att fortsätta. Någon av de närmaste dagarna väntas fallet att tas upp i irländsk domstol.

– De gripna förhörs, och de kan hållas kvar i som mest ytterligare sju dagar innan ärendet tas upp inför en domare, säger en talesperson för den irländska polisen till Ekot.

Enligt polisen hade de gripna sent i går kväll ännu inte tilldelats några försvarsadvokater.

De fyra männen och tre kvinnorna greps i går i Waterford och Cork, samtliga uppges vara mellan 20 och 50 år gamla.

Polisen är knapphändig med uppgifter om den exakta brottsrubriceringen, men bekräftar att ett par av de gripna är irländska medborgare. Övriga ska enligt uppgifter vara hemmahörande i mellanöstern.

Konstnären Lars Vilks har tvingats leva under ständigt hot sedan 2007 då hans karikatyrer föreställande profeten Muhammed som rondellhund rörde upp starka känslor. Företrädare för al-Qaida ska ha utlovat en belöning på 100 000 dollar till den som mördar honom.

Lars Vilks hade av Säpo fått veta att hotbilden mot honom förstärkts de senaste veckorna, men gripandena igår rörde ändå upp känslor, säger han.

– Jag trodde att jag skulle bli bortglömd, men nu har det blossat upp igen och jag har blivit en symbolfigur.

Hur känns det?

– Det är inte så lustigt, därför att det kommer man aldrig ifrån, säger Lars Vilks.

Anders Österlin är ordförande för svenska konstnärsförbundet, och han är rädd för vad den återigen ökade hotbilden mot Lars Vilks kan leda till.

– Det blir ju en rädsla som bakom järnridån, att konstnärerna inte vågar utöva sin konst, säger Anders Österlin.

För Lars Vilks del har nyheten om gripandena i Irland redan haft effekt, flera inplanerade föreläsningar i veckan har fått ställas in:

– Allt är inställt, det blir ju fullständig hysteri.

Lars Vilks har trots hoten bestämt sig för att inte flytta från sitt hem, och gripandena i Irland igår har inte fått honom att ompröva det beslutet.

– Nej då, jag har inte ens låst dörren, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".