Högskoleverket kritiserar högskoleförslag

Högskoleverket riktar skarp kritik mot utbildningsdepartementet, och menar att det finns stora brister i den proposition om nytt kvalitetssystem för högskolor och universitet som utbildningsdepartementet ska presentera för riksdagen inom några veckor.

– Jag tycker att det största problemet är att vi inte får granska utbildningarnas kvalitet vilket gör att vi inte vet hur de ser ut, säger Anders Flodström som är chef för Högskoleverket.

I höstas presenterade högskoleverket ett förslag för utbildningsdepartementet om hur man kan förbättra kvalitetssystemet för högskolor och universitet. Både universitet och högskolor med sin intresseförening och svenska studenter, via Sveriges förenade studentkår enades bakom förslaget.

Men vissa fundamentala delar som bland annat har med utvärderingen av utbildningarnas innehåll att göra har strukits bort av utbildningsdepartementets, enligt Anders Flodström.

– Jag tycker inte att man har utnyttjat den expertis som finns, utan man har själv lagt ett lekmannaförslag, säger han.

Men högskoleminister Tobias Krantz försvarar propositionen som kommer att presenteras för riksdagen inom några veckor.

– På de allra flesta punkter råder en stor enighet, men det finns en punkt där vi har olika uppfattningar, och det är att jag inte tycker att staten och Högskoleverket ska detaljstyra kvalitetsarbetet på landets universitet och högskolor, säger Tobias Krantz.

Men Högskoleverket är inte ensamt om sin skarpa kritik, även Sveriges universitetslärarförbund har reagerat starkt på utbildningsdepartementet sätt att arbeta.

– Det vi tycker är oroande är ju att högskoleverket tillsammans med sektorn hade arbetat fram ett förslag som var väl förankrat, och nu har departementet gjort om det här utan någon förankring och det ser vi som mycket bekymmersamt, säger Anna Götlind som är förbundsordförande för Sveriges universitetslärarförbund.

Özgur Karlidag
ozgur.karlidag@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".