Kvinnan kallar sig Jihad Jane och greps i Philadelphia för en tid sedan. Foto: Scanpix. Montage: SR
utredning växer

Kvinna i USA planerade mörda Lars Vilks

USA:s myndigheter har avslöjat ytterligare mordplaner mot den svenske konstnären Lars Vilks. En 47-årig kvinna har åtalats misstänkt för att ha planerat att döda Vilks.

Hon kallar sig Jihad Jane, den 47-åriga amerikanska kvinnan som nu åtalas misstänkt för en rad terroristbrott. Ett av de brott hon misstänks för att ha planerat, enligt amerikanska justitiedepartementet, var att döda en svensk medborgare.

Enligt CNN handlar det om konstnären Lars Vilks. Vilks har levt under hot sen 2007, då hans karikatyrer av profeten Mohammed ledde till mordhot från terrornätverket al-Qaida. I går greps sju personer i Irland misstänkta för att ha planerat att döda Vilks.

Den amerikanska kvinnan greps i Philadelphia redan för flera månader sen. CNN uppger att hennes gripande har hemlighållits med hänsyn till utredningen som pågått bland annat i Irland.

Nu har det amerikanska justitiedepartementet offentliggjort åtalet mot den 47-åriga kvinnan, som alltså går under namnet Jihad Jane. Förutom mordplanerna anklagas hon också för att ha försökt rekrytera personer via internet för att utföra terror-dåd i Europa och Sydasien.

Om hon fälls riskerar hon livstids fängelse. Kvinnans advokat vill inte kommentera åtalet.

Ginna Lindberg, Washington
ginna.lindberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista