Fredrik Reinfeldt med Rysslands premiärminister Vladimir Putin vid mötet i Moskva. Foto: Henrik Montgomery/Scanpix.
Sverige-ryssland mötet

Svårt för utländska företag i Ryssland

Statsminister Fredrik Reinfeldts och utrikesminister Carl Bildts besök i Moskva i går innebar ett närmande mellan Ryssland och Sverige. Men den svenska regeringen kritiserade också Ryssland, bland annat för problemen för utländska företag att etablera sig i landet.

– Man ser framför sig de svenska företag som vi har träffat, stora tillväxtmöjligheter och i grunden goda förutsättningar, om man bara får hjälp med att komma undan en del av de här problemen kopplat till korruption och brister i rättsväsendet.

Fredrik Reinfeldt hade ett separat möte med några av de stora svenska företagen verksamma i Ryssland. 400 mindre och större svenska företag har etablerat sig på den ryska marknaden och många kämpar med oklara regelverk och bristande rättssäkerhet.

Sveriges statsminister framförde kritiken från de svenska företagen till Rysslands president Dmitrij Medvedev och den ryska sidan säger sig vilja förbättra investeringsklimatet.

Det stora irritationsmomentet var diskussionerna om mänskliga rättigheter i Ryssland och Fredrik Reinfeldt och Carl Bildt mötte också representanter från det civila samhället.

Tidigare hade president Medvedev fått det att låta som om det nya avtalet mellan ryska och svenska åklagarmyndigheterna kan hjälpa Ryssland med utlämningar av brottsmisstänkta ryska medborgare från Sverige. Men Fredrik Reinfeldt ser inte det nya avtalet på det sättet.

– För mig är detta med hur vi följer Europakonventionen om mänskliga rättigheter och tortyrkonventionen och annat, det står på egna ben och handlar mer om utlämningsärenden där vi har i en del fall varit oense och i en del andra fall har vi gjort utlämnanden därför att det har handlat om grovt kriminella.

Ni har efter mötet med Medvedev träffat företrädare för ryska människorättsorganisationer. Har de uppmanat er att vara ännu tydligare och ännu tuffare mot ryska myndigheter?

– De vill naturligtvis att vi ska vara raka och tydliga i vår kritik. Men de vill naturligtvis också att vi ska agera på ett sätt som skapar skillnad och det är alltid en väldigt svår avvägning, hur åstadkommer man den typ av tryck på ett annat land, i det här falllet för Sverige ett mycket stort och mäktigt grannland.

Fredrik Wadström
fredrik.wadstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista