val i burma under 2010

Aung San Suu Kyi stoppas av ny vallag

Burmas fängslade oppositionsledare Aun San Suu Kyi kommer inte att kunna ställa upp i valet senare i år, på grund av de vallagar juntan beslutat om. Få tror att valet blir fritt eller rättvist, bland annat för att det finns 2 000 politiska fångar i landet. Sithu släpptes nyligen efter 20 år i fängelse.

Burmas stats-tv rapporterar om reglerna för det val som många fruktar bara ska bli ett försök att sätta en civil fasad på fortsatt styre av landets fruktade generaler.

– Vi tror inte att valet har några utsikter att bli fritt och rättvist, ändå måste vi förbereda oss och planera för hur vi ska agera, det säger demokratiaktivisten Sithu, det är inte hans riktiga namn. Han släpptes nyligen efter nästan 20 års fängelse.

– Jag behandlades mycket dåligt i fängelset. Jag vill helst inte prata om det. För det är mitt livs mardröm.

Sithu var en studentaktivist och lite över 20 när han sattes i fängelse, nu är han runt 40. Han vill inte gärna tala om sitt eget lidande i fängelset, bara att han behandlats illa, fysiskt och psykiskt.

Förutom demokratiledaren Aung San Suu Kyi hålls över 2 100 politiska fångar i Burma. Bland de dömda finns en komiker och poet, Zarganar som fick 45 års fängelse för fredlig demokratiaktivism, en bloggare som fick 20 år för karikatyrteckningar, och flera studentaktivister som härom året dömdes till 65 års fängelse.

Den här veckan har regimen börjat utfärda diktat om hur, men inte exakt, när valet ska hållas senare i år. I dag säger en talesman för största oppositionspartiet NLD att en ny lag förbjuder personer som avtjänar fängelsestraff från att vara medlem av ett parti. Ett parti som har sådana medlemmar kommer att upplösas, enligt lagen.

Därmed skulle NLD upplösas om det inte utesluter sin ledare, Nobelpristagaren Aung San Suu Kyi. Burma-experter säger att militärjuntans högsta prioritet är att behålla sitt järngrepp om landet, inte att respektera elementära regler för hur fria val ska hållas.

Ändå finns tecken på att juntan är orolig för att valet ska leda till händelser den inte helt kan kontrollera, kanske i form av nya protester ledda av buddhistmunkar, eller mera gradvisa förskjutningar av makten.

Sithu säger att utfattiga invånare i potentiellt rika Burma är utleda på militärregimen, men de är kuvade och rädda.

– Vi har inga vapen, de har alla vapen. Vi måste lösa problemen fredligt, med politiska metoder.

Sithu sätter sina förhoppningar inte till någon revolution utan till en gradvis rörelse mot mer demokrati.

Han säger att han inte hatar generalerna som vanstyrt Burma sedan 1962. I stället vill han, i buddhistisk anda, nå försoning, något som regimen hittills inte visat någon vilja till.

– Jag tror på försoning i Burma, men de litar inte på oss.

Sithu säger att hans glädje över att nu ha släppts blandas med sorg över vänner som är kvar i det helvete som är ett burmesiskt fängelse.

– Jag känner mig så ledsen för dem, mina vänner som är kvar i fängelset. Det är som ett helvete därinne. Det är inte lätt för dem, inte alls lätt.

Nils Horner
nils.horner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista