Biden och Netanyahu.

Israels byggbesked ses som provokation

Både FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon och USA riktar skarp kritik mot Israel efter beslutet om att tillåta utbyggnad av bosättningar i östra Jerusalem.

Det israeliska beslutet kommer samtidigt som USA:s vicepresident Joe Biden besöker landet, och innebär ett bakslag för USA:s försök att få fart på fredprocessen i Mellanöstern.

Det blev en välkomstpresent som vicepresident Joe Biden inte hade önskat sig. Israel bygger ut i östra Jerusalem. 1 600 nya hem ska byggas i israeliska bosättningar. Beslutet går tvärs emot palestiniernas krav och är också ett slag i ansiktet på USA.

Vita huset har reagerat i ovanligt skarpa ordalag och vicepresident Joe Biden sa i ett skriftligt uttalande i går kväll att han fördömer det israeliska beslutet.

Det kontroversiella beskedet om byggplanerna kom bara några timmar efter att Biden landat i Israel och just efter att han uttalat sig om de starka vänskapsbanden mellan Israel och USA.

Bidens besök syftar till att få igång åtminstone indirekta fredsförhandlingar mellan Israel och palestinierna. Det är det högst rankade besöket i regionen hittills från Obama-administrationens sida.

Den amerikanska administrationen har flera gånger gjort klart att man motsätter sig allt israeliskt byggande i östra Jerusalem, och att utbyggnadsplanerna strider mot internationella avtal.

Beskedet från Israel ses därför som en provokation. Och tidpunkten, mitt under Bidens besök, betraktas av många bedömare som en förolämpning, även om Israel hävdar att det bara är en slump.

– Israels beslut och tidpunkten för det, urholkar det förtroende vi behöver just nu, sa Joe Biden i sitt kritiska uttalande.

Från palestinskt håll möts Israels byggbeslut med ilska och besvikelse. En talesperson för den palestinska myndigheten sa att det här visar att USA:s diplomatiska försök har misslyckats, redan innan de börjat.

Senare i dag ska Joe Biden resa vidare till Ramallah för ett möte med den palestinske presidenten Mahmoud Abbas.

Ginna Lindberg, Washington
ginna.lindberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista