Tuffa levnadsvillkor för funktionshindrade

Funktionshindrade har betydligt svårare levnadsvillkor än befolkningen i övrigt, till exempel på grund av lägre inkomster och avsevärt högre kostnader för vård. Det visar en rapport från Socialstyrelsen.

– Den visar att personer med funktionshinder i mycket lägre utsträckning, än befolkningen i genomsnitt, finns ute i arbetslivet. Den visar att har man ett funktionshinder så har man också en klart lägre disponibel inkomst. Den visar att man i dubbelt så stor utsträckning som befolkningen i övrigt är beroende av socialbidrag, säger Håkan Ceder, överdirektör på Socialstyrelsen.

Rapporten har kartlagt vilka inkomster och utgifter personer med funktionshinder har och dessutom hur mycket de uppsöker vården.

Föga överraskande för Håkan Ceder visar det sig att personer med funktionshinder har behov av att besöka alla former av vård i betydligt högre utsräckning än den övriga befolkningen.

Det blir också dyrt, så dyrt att många tvingas avstå inte minst därför att tandvård, läkarvård och läkemedel, färdtjänst med mera har separata högkostnadsskydd. Detta är en viktig sak att åtgärda, säger Håkan Ceder.

– Jag tror att det är viktigt att se över högkostnadsskydden så att de blir bättre samordnade. Men framför allt så tror jag att det här är resultatet av att personer med funktionshinder inte finns ute i arbetslivet och att det är det som är grundproblemet. Och det har varit ett problem under väldigt, väldigt många år. Och det är framför allt där man måste sätta in stöten tror jag, säger Håkan Ceder, överdirektör på Socialstyrelsen.

Katarina Helmerson
katarina.helmerson@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista