Vilks-publicering delar svenska medier

Flera tidningar valde att publicera konstnärens Lars Vilks teckning av Muhammed som rondellhund dagen efter att planerna på att mörda konstnären blev kända.

Expressen, Dagens Nyheter och Sydsvenskan valde alla att publicera bilden.

För Sydsvenskan handlar det om att visa läsarna bakgrunden till nyheten om mordhotet, säger chefredaktör och ansvarige utgivare Daniel Sandström.

– Om sju människor nu misstänks för att vilja döda Lars Vilks och upprinnelsen till det här är en bild av det slag som rondellhunden är så är proportionerna, för att man visar en sådan bild så finns det risk för att man kan bli dödad, väsentliga. Den här enkla bilden som man kan kritisera för massa olika saker kan få så enorma konsekvenser. Den kedjan tycker jag är viktig att visa, säger Daniel Sandström till Ekot.

Dagens Nyheter valde att publicera bilden i sin pappersupplaga men inte på DN.se.

Enligt tidningens chefredaktör Gunilla Herlitz är anledningen att det på nätet blir mindre tydligt hur man värderat bilden och att den därför riskerar att bli lösryckt ur sitt sammanhang.

Dessutom pekar hon på att en publicering på nätet får en betydligt större spridning och riskerar att "uppröra människor i onödan."

Bilden trycktes i Nerikes Allehanda hösten 2007 och ledde till protester och hot mot både konstnären och tidningens ansvarige utgivare. Men i dag finns bilden inte med i tidningen.

– Som jag har sagt tidigare så kan vi köra den här bilden igen och jag tänker inte lova att inte publicera den igen men jag tycker att man ska ha noga överväganden när man publicerar en sådan bild, säger tidningens chefredaktör Ulf Johansson.

Varför?

– När det handlar om religioner så måste man ha respekt, oavsett om det handlar om det är islam eller katoliker eller andra. Religion är en speciell del och den måste kunna kritiseras och så vidare men man ska hantera det varsamt tycker jag, säger Ulf Johansson.

Expressen valde i dag att publicera teckningen och hänvisar till yttrandefriheten.

– Expressen publicerar teckningen som ett ställningstagande för yttrandefriheten, också det som är kontroversiellt eller kritiserat måste ju få spridas, skriver Expressens chefredaktör Thomas Mattson i tidningen.

Religionshistorikern David Thurfjell menar att publiceringarna riskerar att trappa upp tonläget i konflikten.

– Det blir en sorts upptrappning av den här konflikten. Ju fler som protesterar, desto starkare blir publicisters vilja att visa att man har rätt till yttrandefrihet. Det missförstås i andra läger och trappas upp på ett olyckligt sätt. En viktig kärna i det här är språkförbistringen, det är oklart vad det är man diskuterar och vad det är man bråkar om, säger David Thurfjell, religionshistoriker på Södertörns högskola i P1-Morgon.

Även i SVT:s nyhetssändningar figurerade bilden på tisdagskvällen i ett inslag där hemma hos Vilks där teckningen på Muhammed som rondellhund fanns uppspikad på väggen.

På Kulturnyheternas sida på nätet publicerades också en bild där Lars Vilks håller upp sin omdebatterade teckning. Bilden publicerades i en artikel som beskriver de många händelserna som följde på att Vilks gjorde sin teckning 2007.

Aftonbladet, som publicerade bilden på en kultursida 2007, väljer att inte visa teckningen på nytt, bland annat för att bilden enligt chefredaktör Jan Helin inte har något nyhetsvärde i dag.

"Att publicera samma bild nu skulle i stället bli en manifestation. Jag bedömer inte att en sådan manifestation skulle bidra med något konstruktivt", skriver Helin.

Tv4 har valt att inte publicera bilden just nu men enligt programdirektör Göran Ellung är det ett beslut man kontinuerligt diskuterar.

– Vi publicerade teckningen när den var aktuell och det handlade om en yttrandefrihetsfråga. Nu handlar det om nyhetsrapportering om extremism, om Vilks och om mordhot. Om det känns nödvändigt att publicera så kan vi göra det i vår fördjupande nyhetssändning.

Göran Ellung säger att han tycker att det är viktigt att man inte slentrianmässigt publicerar teckningen och att han inte håller med konstnären Lars Vilks om att fler publiceringar skulle minska sprängkraften i teckningen.

Hanna Birath
hanna.birath@sr.se

Anna-Karin Ivarsson
anna-karin.ivarsson@sr.se

Fråga

Fakta: Lars Vilks teckning

Den 19 augusti 2007 publicerade Nerikes Allehanda, som första svenska tidning, konstnären Lars Vilks teckning av Muhammed som rondellhund, som ett inslag i en yttrandefrihetsdebatt.

I september 2007 följde fler flera svenska tidningar Nerikes Allehanda och publicerade teckningen. 

Främst väckte Nerikes Allehandas publicering protester. På utgivningsorten Örebro hölls demonstrationer. För många muslimer är det en skymf att avbilda profeten och hunden anses vara ett orent djur.

Flera länder protesterade officiellt, bland dem Egypten, Pakistan och Iran, liksom samarbetsorganet Islamska konferensen.

I Irak utfäste den förmodade ledaren för al-Qaida i Irak, Abu Omar al-Baghdadi, en belöning på upp till 150 000 dollar till den som dödar Vilks och 50 000 till den som dödar Ulf Johansson, chefredaktör för Nerikes Allehanda.

Källa: TT/SR

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista