Kinaföretag i Zambia

Gruvföretag kritiseras för låga löner

De kinesiska investeringarna i Zambias största näring, kopparindustrin, fortsätter att öka. Bara i fjol ökade de med motsvarande tre miljarder svenska kronor. Men samtidigt kritiseras kineserna för usla löner till den lokala arbetskraften och för bristande säkerhet i gruvorna.

– Säkerheten under jord är inte den bästa och kineserna är bara ute efter kopparn och mer pengar. De bryr sig inte om vår säkerhet, säger Tony Sakara, gruvarbetare i en av de kinesiskägda koppargruvorna i Chambishi på gränsen mot Kongo.

Kopparnäringen bidrar till 70 procent av Zambias BNP och lockar utländska investerare, från Sydafrika och Indien, men också Kina, som numera äger minst tre gruvor och ett smältverk i Chambishi.

Med stigande kopparpriser är förtjänsterna stora eftersom skatten på utvinningen är nästan obefintlig. Men som arbetsgivare är kineserna illa omtyckta.

Tony Sakaara tjänar motsvarande 1 700 kronor i månaden på det tunga och farliga arbetet under jord.

Det är hälften av vad gruvarbetarfacket anser att minimilönen borde vara. 3 500 kronor i månaden är en minimilön i vissa utlandsägda gruvor,

Men de kinesiska arbetsgivarna utgår från den skrattretande låga zambiska ingångslönen på 500 kronor och det är vad de lägst betalda gruvarbetarna tjänar.

I Zambia med en befolkning på 13 miljoner, men där högst 450 000 har arbete, är desperationen stor och alternativen få.

Rayford Mbulu, som är bas för gruvarbetarfacket, säger att de kinesiska investeringarna är välkomna,

Han anser dock att de kinesiska företagen borde ge mer tillbaka till lokalsamhället, till infrastruktur och elektricitet så att fler zambier får del av investeringarna.

– Kinesernas låga lönesättning är rent kriminell, säger han.

Margareta Svensson, Lusaka
margareta.svensson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista